Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy
W Onet ZDROWIE, pojawił się tekst powołujący się na Polską Agencję Prasową o mrożącym krew w żyłach tytule: Zielona herbata z Chin skażona ołowiem.
Pani redaktorka we wstępie pisze, że od wielu, wielu lat zielona herbata była synonimem zdrowia. Ten błogi stan został jednak zakłócony przez „Raport Niezależnego Amerykańskiego Laboratorium”. To laboratorium to ConsumerLab.com. Trzeba tutaj nadmienić, że strona ta jest wyjątkowo uciążliwa podczas normalnego przeglądania. Niby tekst raportu wyświetla się pod szarym tłem, jednak komunikat głosi: Nie przeczytasz, dopóki nie wykupisz abonamentu za 15$, 33$ lub 54$. Samo ConsumerLab działa w Stanach Zjednoczonych i robi testy produktów przeznaczonych na rynek amerykański. Warto zwrócić uwagę, że samo ConsumerLab budzi kontrowersje, bo działa jako model biznesowy, a więc jest nastawione na zyski.
Następnie jest mowa o zanieczyszczeniu powietrza przez zakłady przemysłowe i samochody i przechodzimy do porównania:
Z badań opublikowanych w tym tygodniu przez ConsumerLab.com wynika, że liście zielonej herbaty w produktach takich marek jak np. Bigelow zawierały od 1,25 do 2,5 mikrogramów ołowiu w jednej torebce.
Z tekstu wnioskujemy, że należy wystrzegać się herbaty firmy Bigelow (niedostępnej w Polsce), która zgodnie z oficjalną stroną internetową, produkuje głównie herbatę w torebkach (ekspresową) i ma zaledwie kilka herbat sypanych w swojej ofercie. Dla kontry mamy inną firmę, która dobrze sobie radzi w rankingu:
– Liście herbaty wykorzystywanej przez markę Teavana pochodzą z Japonii, gdzie skażenie środowiska nie jest aż tak dużym problemem, co można stwierdzić po szczegółowych badaniach żywności – dodał.
Herbata z Chin jest zła, dużo lepsza okazje się ta z Japonii (herbata firmy Teavana jest również niedostępna w naszym kraju). I przechodzimy do konkluzji…
Okazuje się, że lepiej jest wybierać zieloną herbatę w torebkach niż liściastą. Materiał używany do produkcji torebek okazuje się doskonałym filtrem, który zatrzymuje szkodliwe substancje podczas parzenia.
Trudno powiedzieć jakie istotne fakty niesie dla nas tekst na Onecie, oprócz dramatycznego tytułu. W raporcie wykonanym przez komercyjną firmę przebadano herbatę przeznaczoną na rynek za Wielką Wodą. Z jednej strony ostrzega się przed firmą, którą produkuje głównie herbaty ekspresowe, a następnie w podsumowaniu zaleca picie herbaty ekspresowej, bo torebki chronią przed ołowiem. Nie wiadomo w jaki sposób była badana herbata, czy były to liście, czy pył herbaciany, czy badano zawartość szkodliwych substancji po zaparzeniu naparu, czy w suszu.
W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją i chęcią zaskoczenia mocnym nagłówkiem. Ostatecznie, jak pisze sam autorka tekstu:
Picie zielonej herbaty nie zagraża więc zdrowiu, ale odradza się jedzenia lub przeżuwania liści, zwłaszcza tych z Chin.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na bóle menstruacyjne
Czy herbata może pomóc przy bólach menstruacyjnych to zagadnienie, które nie tylko powinno zainteresować kobiety.[...]
sty
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku
Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]
cze
Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy
Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]
maj
Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii[...]
kwi
Herbata czarna Liu Pao – atlas herbaty
Liu Bao to herbata ciemna produkowana w chińskiej prowincji Guangxi. Nazwa jej w języku polskim[...]
lut
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Herbata w stylu dziadka grandpa style
Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]
lut