Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych. Jej mleczny, śmietankowy smak zawdzięcza specjalnemu procesowi przygotowania, gdzie jeszcze przed zwijaniem liści, z pomocą pary, liście wchłaniają aromat mleka.
Smak mlecznego oolonga
Może was zaskoczę, ale jeśli nie lubicie herbaty z mlekiem to… Mleczny Oolong wam zasmakuje! Ta herbata nie ma nic wspólnego z czarną posłodzoną herbatą zalaną krowim mlekiem o której myślicie, gdy w jednym zdaniu pojawia się mleko i herbata.
Mleczny Oolong jest bardzo łagodny i delikatny w smaku, a przyjemny posmak mleka tylko dopełnia wrażenia. Subtelny orzechowy smak herbaty Oolong został tutaj wzbogacony o puszystą śmietankę.
Parzenie herbaty mleczny oolong
Herbatę Mleczny Oolong parzymy wodą w temperaturze 96°C i na filiżankę (150 ml) używamy 1 łyżeczki herbacianego suszu. Herbatę Mleczny Oolong parzymy ok. 3 minut i kolejne parzenia wydłużamy o kolejną 1 minutę (wyjątkiem jest drugie parzenie, którego lepiej nie wydłużać), możemy ją spokojnie parzyć i 4-5 razy – jest bardzo wydajna!


Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Sakura – atlas herbaty
Słowo sakura odnosi się w Japonii do słynnego wiśniowego drzewa oraz jego kwiatu, który jest[...]
lut
Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty
Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]
Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni
Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]
mar
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole
Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]
wrz
Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie
Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]
paź
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru