Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w Algierii, Libii oraz Tunezji. Najczęściej jednak kojarzy się nam z Maroko, które oczywiście nie jest producentem herbaty lecz wielkim jej konsumentem. Tradycyjna herbata z tych stron jest dość nietypowa, ponieważ bazuje na zielonej herbacie chińskiej typu gunpowder oraz dużych ilościach miejscowej mięty.
Przepis na marokańską herbatę
Składniki potrzebne do przygotowania marokańskiej herbaty:
- 1 łyżka zielonej herbaty gunpowder
- 1 łyżka suszonej mięty marokańskiej odmiany Nana (Mentha spicata) lub mięty pieprzowej, można zastąpić ją kilkoma gałązkami świeżej mięty
- 2-3 łyżki cukru
- 0,5 litra wrzątku
Herbatę parzymy wrzątkiem w niewielkim srebrnym czajniczku, oczywiście jest to nieprawidłowy sposób lecz w tym przypadku właśnie o to chodzi. Parzenie trwa długo, około 10 minut, zaleca się również doprowadzić napar do wrzenia choć nie jest to konieczne. Do herbaty dosypujemy od razu miętę by parzyła się razem z nią lub, jeśli używamy świeżej, dodajemy ją do czajniczka pod koniec parzenia lub zgniecioną wprost do szklanki. Cukier można również dodać do czajnika lub podać by każdy słodził według uznania. Nie należy usuwać liści z czajniczka po to by herbata ciągle się doparzała i zmieniała smak każdej kolejnej porcji. Mieszanie również nie jest wskazane, zamiast tego cukier rozpuszcza się poprzez podgrzanie naparu lub prze wielokrotne przelewanie do szklaneczki i z powrotem do czajnika.

Sposobów na przygotowanie takiej herbaty jest wiele. Każdy gościnny dom w północno-zachodniej Afryce zaserwuje nam nieco inny smak i oprawę. Pamiętajmy, że tradycja jak to często bywa zabrania nam odmówić herbaty choćby i pozostawione w czajniczku liście zrobiły się bardzo gorzkie, powinniśmy wypić co najmniej trzy szklaneczki ponieważ jak mówią miejscowi: pierwsza szklaneczka jest łagodna jak życie, druga mocna jak miłość, trzecia gorzka jak śmierć.
Skąd pochodzi marokańska herbata?
Jak wiadomo w Maroko jest ciepło. Klimat jest suchy i gorący, a bliskość największej na świecie pustyni sprawia, że ciągle chce się nam pić. Co ciekawe miejscowi nie sięgają, tak jak my pewnie byśmy zrobili, po zimne napoje lecz parzą gorącą herbatę. Okazuje się, że picie zimnych napojów nie jest wskazane w takie upały ponieważ orzeźwienie jest tylko pozorne. Gorąca herbata natomiast lepiej nawadnia, nie powoduje skoku temperatury w ciele i wychładza ponieważ zarówno mięta jak i zielona herbata zaliczane są do produktów mających taka cechę. Przekonajcie się zresztą sami przy najbliższym upalnym dniu. Przygotujcie sobie herbatę marokańską i sprawdźcie jak będziecie się po niej czuli.

Rola herbaty w Maroko jest szersza niż tylko nawodnienie i orzeźwienie przegrzanego ciała. Ma funkcje społeczną jak to często bywa na świecie. Wypicie wspólnej herbaty jest czasem spędzonym z rodziną i przyjaciółmi. Jest to utrwalanie więzi międzyludzkich oraz jak się okazuje często warunek nawiązania współpracy w biznesie. Podanie miętowej herbaty jest oznaką gościnności w Maroko. Co ciekawe herbata nalewana z wysoka do niewielkich szklaneczek powinna się przelać na znak dostatku. Powstaje wtedy także charakterystyczna pianka zwana turbanem. W Maroko możemy więc na każdym kroku spotkać małe, lśniące srebrem czajniczki na nóżkach, z długim dzióbkiem oraz wysokim, stożkowatym wieczkiem. Do tego niezbędne są tradycyjne, zdobione szklaneczki o niewielkich rozmiarach. Całość podana jest często na metalowej tacy wraz z bryłą cukru.
Aby bardziej podkreślić wagę tej herbaty w kulturze warto zauważyć, że nawet okoliczne ludy koczownicze, które z racji trybu życia muszą raczej ograniczać swój dobytek zawsze posiadają na wyposażeniu charakterystyczny zdobiony czajniczek, który gdzie indziej uznany mógłby być za zbytek.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]
cze
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Biała herbata Lipton White Tea Raspberry: opinie, recenzja
Torebki piramidki pachną przyjemną słodka maliną. Producent zaleca parzyć swoją herbatę ekspresową wodą o temperaturze[...]
kwi
Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty
Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]
Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017
W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]
cze
Test herbat z Biedronki
Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]
gru
Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie
Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła[...]
1 Comments
lut
Yerba mate guampa
Guampa to naczynie do picia yerba mate w wersji tereré czyli zaparzonej na zimno. Wykonane[...]