ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska herbata jest bezpieczna i można ją pić bez obaw o zdrowie. Uspokajamy, herbata jest dokładnie badana już w samej Japonii, a do Europy dociera tylko bezpieczna herbata.

Restrykcyjne normy aktywności promieniotwórczej herbaty

Japońskie normy aktywności promieniotwórczej są tak samo restrykcyjne jak w Unii Europejskiej (500 Bq/kg). Dla porównania w USA, aktywność promieniotwórcza produktów wprowadzonych na rynek może być ponad dwa razy większa (1200 Bq/kg), a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustawiła limit wynoszący 1000 Bq/kg.

Herbata z bezpiecznych regionów Japonii

Właściwie napar z liści japońskiej herbaty jest bezpieczny bez względu na region, z którego pochodzi. Kumamoto, Miyazaki, Kagoshima, Yame to prefektury, w których świeże liście herbaty nie przekraczają dopuszczalnych norm.

Kontrowersyjna jest tylko Shizuoka, bo tutaj napar i przetworzone liście są bezpieczne, jednak odradza się spożywanie liści w całości (herbata Matcha). Prefektura ta produkuje jednak głównie herbaty na rynek japoński.

Należy potraktować powyższe informacje jedynie jako ciekawostkę, bo na europejskim rynku nie spotkamy herbaty nie przebadanej co najmniej dwukrotnie.

Ministerstwo Zdrowia w Japonii na bieżąco monitoruje aktywność promieniotwórczą herbaty

Ministry of Healf, Labour and Welfare co tydzień na swojej stronie internetowej (hlw.go.jp/english) publikuje obszerne raporty, w których znajdziemy aktywność promieniotwórczą różnych produktów spożywczych (w tym herbaty).

Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)
Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)

Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii z czerwca 2014 r. mówi sam za siebie. W większości przypadków aktywność promieniotwórcza cezu w naparze i liściach japońskiej herbaty wynosi poniżej 2 Bq/kg, a więc jest 250 razy mniejsza od dopuszczalnej normy.

Źródło: mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html, teamuse.com/article_110701.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czerwona herbata odchudzanie: Piłam czerwoną herbatę i schudłam, czyli efekty łączenia: Yerba Mate i czerwona herbata

Wiele osób zastanawia się jak pić czerwoną herbatę, żeby schudnąć i co jest lepsze na[...]

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.