Herbata Czarna
Pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy poddawana jest różnym procesom. Wyróżnić można stałe cztery procesy jakie przechodzi ta herbata w czasie produkcji. Początkowo liście poddane są więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji i suszeniu.
Herbata czarna jest to herbata całkowicie fermentowana. Legenda mówi, że wynaleziono ją przypadkiem. W czasie gdy herbata docierała z Chin do Anglii drogą morską ładunek zielonej herbaty miał jakoby zamoknąć, a fakt ten miał umknąć uwadze załogi. Mokra herbata zaczęła fermentować przez co zmieniły się jej wszystkie właściwości od koloru liści po aromat naparu. Herbata jednak była zbyt droga by ją wyrzucić toteż wysuszono ją i zaczęto parzyć pomimo „zepsucia”. Wkrótce rozsmakowano się w niej a proces zaczęto przeprowadzać świadomie i w sposób kontrolowany.
W Chinach herbatę czarną nazywa się czerwoną. Odwrotnie niż w Europie ponieważ Chińczycy większą wagę przywiązują do koloru naparu niż liści.
Napar herbaty czarnej ma różne kolory od żółtawego przez czerwony aż po brązowy. Aromat czarnej herbaty wyczuwalny jest zwłaszcza gdy herbata jest gorąca i taką zaleca się pić.
Najwięcej czarnej herbaty produkuje się na plantacjach na Ceylonie, w Indiach (Assam, Darjeeling), w Chinach i Kenii.
Wyróżnia się wiele typów czarnej herbaty w zależności od tego jakie liście zostały poddane obróbce oraz jakim procesom je poddano. Nie bez znaczenia jest także pora zbiorów. Najbardziej cenione są herbaty produkowane z pąków i pierwszych liści. Kolejne to typ souchong czyli wykonane z następnych liści, mniej świeżych i bardziej mięsistych. Najniższa klasa herbaty to pył używany głównie do produkcji herbat ekspresowych. Jeśli chodzi o zbiór najlepsze cechy przypisuje się herbatą first flush, które pochodzą z pierwszego wiosennego zbioru.
Parzenie czarnej herbaty
Parzenie herbaty czarnej różni się nieco w zależności od rodzaju suszu. Parzy się ją wodą wrzącą (białego wrzenia), czas parzenia wynosi od 2 do 5 minut. Im dłuższe parzenie tym herbata słabsza czyli uboższa w kofeinę, która zostaje związana przez garbniki nadające naparowi goryczy. Na długość parzenia herbaty wpływ ma wielkość listków. Herbaty o całych liściach parzy się dłużej, nawet do 5 minut herbaty ekspresowe czyli te o najmniejszych fragmentach listków parzy się krótko nawet poniżej 2 minut. Herbatę czarną parzyć należy wodą miękką. Mniej wrażliwe na twardą wodę są herbaty Assam i Ceylon.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata ma szereg cenionych właściwości. Przede wszystkim jest pobudzająca dzięki zawartości dużej ilości kofeiny.
Poprawia pracę układu pokarmowego, zwłaszcza długo parzona przez zawartość taniny pomaga w zatruciach pokarmowych.
Obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Stosowana zewnętrznie działa ściągająco. Polecana jest na przetłuszczającą się cerę, działa przeciwtrądzikowo. Jako płukanka do włosów przetłuszczających działa przeciwłupieżowo. Działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo stosowana do moczenia stóp. Również zaparzone fusy można stosować do pozbywania się nieprzyjemnego zapachu z butów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie
Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?
Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]
mar
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
Czy yerba mate naprawdę jest rakotwórcza? Prawda a sensacja
Rakotwórczość yerba mate – czy naprawdę jest się czego bać? Co pewien czas pojawiają się[...]
mar
Czarka energetycznej herbaty
Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]
paź
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie
Zbiory herbaty Darjeeling – różnice między flushami i ich wpływ na smak
Zbiory herbaty Darjeeling – przewodnik po flushach i ich właściwościach Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził[...]
maj