Roślina z rodziny jasnotowatych występująca dziko w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Znana jest w Grecji, Albanii, Bułgarii i Macedonii, Turcji i niektórych krajach Afryki. Dziko rosnący gojnik występuje na wysokości powyżej 1000 m n.p.m. gdzie tworzy splątane skupiska liczące średnio kilkanaście krzewów. Surowcem zielarskim gojnika są kwiaty, liście i łodygi, które zbiera się w drugim roku życia rośliny.
Znana jest pod różnymi nazwami. Grecy mówią na nią Olympus Tea, w Turcji Adachaj a w Angli Sheperd’s Tea czyli herbatka pasterzy.

Suszony gojnik jest popularnym ziołem na Bałkanach oraz w rejonie morza śródziemnego gdzie stosowany jest nie tylko do przygotowania naparu lecz także jako przyprawa w kuchni. Największą popularnością cieszy się w Grecji i dlatego często nazywany jest herbatką grecką.
Herbata na problemy z nerkami
Gojnik znany jest już od pierwszego wieku naszej ery gdy Pedanius Dioscorides opisał go w swym dziele medycznym „materia Medica”. Początkowo było to zioło podawane żołnierzom dla przyspieszenia gojenia ran oraz w celu szybkiej regeneracji sił. Nazwa siceritis pochodząca od greckiego słowa seetheros oznaczającego żelazo wzięła swoje źródło właśnie od tego, że greccy żołnierze uważali tę roślinę za lek dla cierpiących od ostrego żelaza, czyli po prostu rannych. Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku przeziębień i grypy oraz przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Jest skuteczny przy chorobach nerek oraz problemami z drogami moczowymi oraz z układem pokarmowym. Mówi się, że poprawia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną. Pomaga także regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała.

Jego nazwa siceritis nie tylko wiąże się z bronią białą, ponieważ roślina ta zawiera znaczne ilości żelaza dzięki czemu pozwala wyrównać poziom tego pierwiastka w ciele jak i działa korzystnie na układ krążenia oraz na układ odpornościowy. Pozwala szybko zwalczyć objawy zmęczenia.
Gojnik zawiera także flawonoidy, monoterpenoidy, diterpenoidy, fenylopropanole, oraz przeciwutleniacze, których obecność i działanie potwierdziły uniwersytety w Holandii oraz Grecji i na Bałkanach gdzie gojnik występuje rodzimie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino
Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.
paź
Yerba mate a kawa
Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]
cze
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]
sie
Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha
Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]
kwi
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie