ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wynalazcą french pressa jest Włoch Attilio Calimani, który w 1929 roku opatentował to proste w obsłudze urządzenie do parzenia kawy. Nazwę bohatera odcinka zawdzięczamy temu, że to właśnie Francuzi spopularyzowali w Europie oddzielanie fusów od naparu i podjęli pierwsze próby stworzenia takiego akcesorium.

Parzenie kawy za pomocą French Pressa

Rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej utracie temperatury. W tym samym czasie przygotowujemy odpowiednią porcję ziaren (6g kawy na 100g wody) i mielimy ją na grubość drobinek cukru. Zbyt drobne zmielenie spowoduje przeparzanie się naparu i za szybkie opadnięcie drobinek na dno, natomiast zbyt gruby stopień zmielenia będzie skutkował naparem o płaskim smaku i niskiej intensywności. Gdy jesteśmy gotowi do rozpoczęcia parzenia wylewamy wrzątek z french pressa, wsypujemy kawę i zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Po upływie 4 minut przełamujemy łyżką kożuch i ściągamy pozostałą piankę za pomocą łyżek.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kawa Kafar espresso 250g
Kawa Kafar espresso 250g

Zostawiamy następnie urządzenie na ok.5 minut, aby drobinki kawy opadły. To bardzo ważne, ponieważ jednym z dużych minusów tej metody jest przedostawanie się pyłu do filiżanki, co czyni kawę „brudną” w smaku. W tym czasie kawa i tak jest zbyt gorąca do picia, warto więc być cierpliwym. Po czterech minutach wkładamy tłok – jedynie do wysokości powierzchni kawy. Nie należy wciskać go zbyt głęboko, aby nie wzburzyć fusów. Następnie bardzo delikatnie przelewamy napar do osobnego dzbanka, aby zapobiec przeparzeniu się kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela

Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]

2 Comments

Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą

Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]

7 Comments

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]

Przepis na Doodh Pati Chai

Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]

Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.