Przeprowadzono w ostatnich latach wiele badań laboratoryjnych na ten odchudzających właściwości yerba mate, ponieważ świat wciąż pragnie „diety cud”, a każda nowinka odkryta w tej dziedzinie sprzedaje się szybko i drogo. Badano więc yerba mate, by odkryć jakie są jej właściwości odchudzające.
Czy yerba mate hamuje uczucie głodu?
Okazało się, że substancje zawarte w naprze obniżają poziom kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, powodują także zmniejszenie otłuszczenia wątroby. Cechą cenioną w różnego rodzaju dietach jest ta, którą znali już Indianie – mate zabija uczucie głodu. Proces ten także już zbadano. Okazuje się, że substancje zawarte w mate mogą oddziaływać na receptory w naszym układzie pokarmowym, głównie w jelicie grubym, które odpowiedzialne są za wysyłanie do mózgu sygnałów o sytości po spożyciu posiłku. Jest to zatem coś co pozwala nieco oszukać nasz mózg. Indianie używali tego zjawiska w czasie długich wędrówek. Mieli problem z odpowiednią ilością jedzenia w drodze, na przykład w czasie polowania. Wypicie mate sprawiało więc, że mogli bez przeszkadzającego poczucia głodu wytrwać do czasu powrotu do osady i posiłku. Obecnie funkcję tę cenimy z nieco innych powodów, chcemy powstrzymać się od jedzenia, którego mamy dużo, nie tak jak Indianie usiłujący stłumić głód z braku pokarmu.

Działanie katechin zawartych w yerba mate na organizm
Dodatkowo mate ma wpływ na metabolizm cukrów i tłuszczów w naszym ciele. Za to odpowiadają przede wszystkim zawarte w mate katechiny, które maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysokotłuszczowa. Takich badań podjęli się także Japończycy poszukujący w mate sprzymierzeńca w walce z cukrzycą. Dowiedziono, że spożywany napar obniża poziom glukozy we krwi.
Działanie mate na komórki tłuszczowe
Inne z kolei badania wykazały zdolność yerba mate do ograniczania magazynowania lipidów czyli tłuszczy w adipocytach czyli komórkach magazynujących tłuszcze. Komórki te to zmora wszystkich, którzy próbują zrzucić kilogramy. Fakt jest taki, że raz powstała komórka tłuszczowa zostaje z nami już na zawsze może być jedynie pełna lub pusta. Nowe komórki mogą powstać w czasie szybkiego intensywnego tycia lecz usunięcie ich możliwe jest tylko operacyjnie. Każda zatem dieta dąży do spalenia tłuszczu czyli opróżnienia adipocytów z tłuszczy. Yerba mate okazuje się pomocna nie tylko w przyśpieszaniu tego procesu ale co ciekawsze ogranicza przyrost masy ciała poprzez spowolnienie napełniania się tych komórek tłuszczem, zwłaszcza przy wysokotłuszczowej diecie. Można więc powiedzieć, że pomaga w uniknięciu słynnego „efektu jojo” w dietach czyli szybkiego powrotu do poprzedniej masy ciała po odchudzeniu.

Działanie kwasu chlorogenowego zawartego w yerba mate
Same komórki tłuszczowe powstają ze zmagazynowanych komórek macierzystych. Jeśli nasza dieta zmienia się tak, że nasze ciało planuje odłożyć więcej tłuszczu, komórki macierzyste dostają sygnał by rozwinąć się w komórkę tłuszczową, gdy ten proces się zakończy nasza nowa komórka tłuszczowa jest gotowa by się napełnić, straciliśmy jednak komórkę macierzystą, która w miarę potrzeby mogłaby być komórką na przykład kostną. Proces ten zatem jest podwójnie niekorzystny. Tutaj z pomocą przychodzi kwas chlorogenowy zawarty w mate. Kwas ten mówiąc krótko ma zdolność do powstrzymywania komórek macierzystych przed przeobrażeniem się w komórki tłuszczowe. Jest to zatem kolejna, cenna funkcja mate na rzecz płaskiego brzucha.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Dziurawiec. Herbata z dziurawca
Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]
1 Comments
lip
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]
kwi
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut
Herbata Wiadomości: marzec/kwiecień
William Eliss School – prestiżowa angielska szkoła rozpoczęła nową akcję rekrutacyjną dla swoich studentów sinologii.[...]
kwi