Wiele herbat wysokiej jakości szczyci się w swym składzie pączkami liści herbacianych pokrytymi białym puszkiem. Nazwa białej herbaty pochodzi właśnie od tego srebrzystego puszku. Pokryte nim są najmłodsze listki oraz sam liściowy pączek. Nie należy tego pączka mylić z pączkiem kwiatowym, z którego rozwinie się kwiatostan herbacianego krzewu. Są to nierozwinięte liście, które wyrastają w kształcie cygara, z którego to „odwijają” się kolejne liście. Grubość pączka określa też zbiór, ponieważ zbiera się same pączki skoro tylko się pojawią, są one wtedy grubsze niż te, które zrywa się po rozwinięciu pierwszego liścia.
Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem. Mają także więcej kofeiny, której roślina używa do obrony przed insektami oraz więcej polifenoli, które są związane ze wzrostem liścia (a które zatracają się, gdy ten jest już duży i dojrzały).

Puchate pączki stały się cechą rozpoznawczą dla wielu jakościowych herbat. Poszukujemy tych srebrzystych kiełków w herbacie białej i zielonej. W czarnej i w Pu-Erh dzięki obróbce zauważamy je jako złocisto-pomarańczowe.
Po co roślinie herbaty włoski i jaki mają wpływ na smak?
Są to tak zwane trichomy. Występują na różnych roślinach, czasem obecne są w czasie całego życia liścia, czasem, jak w herbacie, są zrzucane, gdy liść podrośnie. Mają różne funkcje i budowę. W przypadku herbaty pełnią przede wszystkim rolę ochronną. Małe pączki herbaciane są szczególnie wrażliwe na owady oraz zbyt mocne promieniowanie słoneczne, między innymi dlatego, że skórka liścia jest jeszcze miękka, cienka i nie może zapewnić odpowiedniej ochrony.

Włoski ograniczają dostęp owadów do samego liścia. Zwyczajnie trudniej jest przedostać się owadom przez warstwę futerka, które w dodatku odstraszająco pachnie. Okazuje się, że olejki lotne odpowiadające za wspaniały i pożądany przez nas aromat herbaty, dla owadów są nieprzyjemne i jednym z ich zadań jest odstraszenie szkodników. Rola włosków jest tutaj duża, ponieważ to na nich gromadzi się olejek lotny i pachnie. Dla owadów to zła wiadomość, dla koneserów herbaty dobra. Więcej olejków uwięzionych w herbacianym puchu to więcej aromatu w naparze!

Inną ważną rolą trichomów jest ocienianie młodych listków. Blokują one zbyt intensywnie promieniowanie słoneczne, które nie dociera do samego liścia. Skutkiem tego jest więcej aminokwasów w pączku oraz mniej polifenoli obecnych w starszych liściach, odpowiadających za gorzki smak.
Niepozorne włoski na pączkach odpowiadają zatem za nuty umami w naparze, jego słodycz i bogactwo aromatów.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady
Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady Lód, soki, mleko: co najlepiej wybrać? Lód –[...]
lip
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty
Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]
kwi
Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]
paź
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Sztuka herbaciana a filozofia
Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]
kwi
Nestea Lemon Light: opinie, recenzja
Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]
kwi