Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem nie mamy do czynienia z techniką parzenia powielającą znane już rozwiązania, lecz z zupełnie nowym podejściem w temacie technik alternatywnych. Sprzęt wyglądem zbliżony do Aeropressu, różni się jednak od niego diametralnie, a napar uzyskany tą metodą przypomina kawy przygotowane techniką przelewową.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Techniczny opis urządzenia
Delter coffee press składa się z pięciu precyzyjnie dopasowanych elementów, wykonanych z tworzywa i sylikonu. Opisując urządzenie od dołu, w skład wchodzi:
-
Sitko – nakręcana nakładka o licznych trójkątnych otworach, która służy do podtrzymywania papierowego filtra. Łączenie z główną komorą parzenia dodatkowo uszczelnione sylikonowym pierścieniem.
-
Dysk/deszczownica – sylikonowy mobilny dysk wkładany do cylindra. Posiada 19 otworów naciętych na krzyż, co umożliwia utrzymywanie wody ponad powierzchnią kawy, gdy tłok znajduje się w pozycji statycznej oraz rozwarcie ich podczas przeciskania tłoka.
-
Cylinder – plastikowy walec, w którym zamontowany dysk pozwala otrzymać przestrzeń górną, w której znajdzie się woda i dolną, do której wsypujemy kawę. Wewnętrzna ścianka cylindra rozszerza się ku górze, dzięki czemu wyciągany tłok traci szczelność i przepuszcza kolejną partię wody.
-
Tłok – element wykonany z tworzywa zwieńczony sylikonową uszczelką.
-
Zatyczka tłoka – sylikonowa miarka do odmierzania kawy oraz zaślepka otworu tłoka chroniąca napierającą dłoń przed poparzeniem parą wodną.
Sposób działania Delter Coffee Press
Złożone w całości urządzenie obraca się “do góry nogami”. Po odkręceniu sitka ukarze nam się niewielka przestrzeń o wysokości 3 cm wydzielona z cylindra przez deszczownicę. Jest to miejsce przeznaczone na zmieloną kawę (maksymalnie 30g). Do sitka wkłada się przelany wrzątkiem filtr, całość ponownie skręca i po odwróceniu do pozycji startowej umieszcza się na naczyniu, do którego ma trafić gotowy napar. Wciśnięty w cylinder tłok pozostanie w tej pozycji aż do nalania wody, ponieważ znajduje się w nim kilka otworów, które umożliwiają stopniowe uwalnianie jej przy każdorazowym przeciągnięciu tłoka do połowy urządzenia. Ściągnięcie zatyczki odsłoni otwór w tłoku, do którego nalewamy pożądaną ilość wody – w tej fazie nie ma ona jeszcze kontaktu z kawą.
Chcąc rozpocząć ekstrakcję podnosimy tłok, zwalniając znajdującą się nad nim wodę tuż nad deszczownicę, naciskając przeciskamy wodę w formie cieniutkich strumieni do przestrzeni, w której znajduje się kawa, a następnie do naczynia pod całym urządzeniem. Technika pozwala na precyzyjne dozowanie wody w kolejnych etapach zaparzania, a co najważniejsze, na uzupełnienie urządzenia kolejną porcją wody, co umożliwia podwojenie ilości przygotowanego naparu.
Zalety Delter Coffee Press
Niewątpliwą zaletą urządzenia jest możliwość przygotowania na raz do 0,5l kawy, co jest idealną ilością, aby podzielić się naparem z drugą osobą. Urządzenie jest wykonane z niezwykłą precyzją, a design mimo skomplikowanej formy wydaje się bronić, powielając w kształcie poszczególnych elementów trójkątny kształt czwartej litery greckiego alfabetu. Każdy z elementów można zdemontować, dzięki czemu nie ma problemów z ich dokładnym wyczyszczeniem. Technika nastrzykiwania kawy wodą przypomina sposób parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych, a jednak dotychczas nie miała swojego przedstawiciela w świecie akcesoriów do metod alternatywnych. Pozwala to na otwarcie kolejnych ścieżek i eksperymentów zbliżających nas do osiągnięcia idealnej kawy.
Wady Delter Coffee Press
Urządzenie bardzo angażuje użytkownika, od którego wymaga ciągłego wywierania ciśnienia na tłok lub podnoszenia go, celem dostarczenia kolejnej porcji wody. Sporym problemem jest komplikowanie procesu zaparzenia i brak świadomości, co dzieje się z drobinami kawy w trakcie przeciskania. Aby osiągnąć powtarzalność w tej metodzie, wymagana jest bardzo duża precyzja i odpowiedni czas wykonywanych ruchów, ponieważ mocniejsze lub słabsze naciskanie tłoka powoduje znaczne różnice w przepływie wody, od delikatnego kapania po strumienie silnie ingerujące w powierzchnię kawy. Jest to zatem sprzęt dla osób z większym doświadczeniem w parzeniu kawy, lubiących eksperymenty, cierpliwych.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
mar
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!
kwi
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj
Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Next, Pickwick, Aloe, herbaty zielone: opinie (1/2)
Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]
kwi
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź
Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)
Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]
sie