ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym jest preinfuzja, jak ją prawidłowo wykonać, kiedy warto stosować, a kiedy nie?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Czym jest preinfuzja?

Preinfuzja to wstępne namoczenie zmielonej kawy na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody. Tak jak budzenie herbaty – stosowane przez herbaciarzy w celu otworzenia liści, ma spowodować wniknięcie wody w strukturę drobinek ziarna, które w wyniku kontaktu z wodą pęcznieją, ułatwiając wypłukiwanie rozpuszczalnych substancji. Ten proces ma również za zadanie uwolnienie z kawy dwutlenku węgla, który jest wynikiem procesu wypalania ziaren i utrzymuje się w nich przez kilka tygodni.

Jak wykonać preinfuzję?

Preinfuzja stanowi jedynie niewielką część całej ilości wody planowanej do zaparzenia (najczęściej 1/5). Głównym zadaniem baristy, w pierwszej fazie parzenia kawy, jest zadbanie o równe rozpoczęcie ekstrakcji, tj. aby wszystkie drobiny w jednym momencie uzyskały kontakt z rozpuszczalnikiem, jakim jest gorąca woda. W tym celu dobrze jest przyspieszyć ten proces poprzez zamieszanie kawy łyżką. Warto pozostawić zmoczone drobinki na ok. 30 sekund, w czasie których zaobserwujemy rozrost i pęcznienie kawy w wyniku eskalacji dwutlenku węgla, zwane bloomingiem. Po tym czasie możemy przystąpić do właściwego zaparzenia.

Kawa Kafar Honduras 250g
Kawa Kafar Honduras 250g

Kiedy stosować preinfuzję?

W zależności od używanej metody, stosowanie preinfuzji może być konieczne lub opcjonalne. Różnica polega na zróżnicowanym sposobie parzenia kawy w zależności od akcesoriów. Wszystkie metody oparte o perkolację (np. metody przelewowe, ciśnieniowe) wymagają stosowania preinfuzji. Gdy woda przelewa się swobodnie przez kawę, nie możemy sobie pozwolić na to, żeby w pierwszej fazie zmielone ziarno nie było gotowe do ekstrakcji substancji rozpuszczalnych. Inaczej jest w przypadku infuzji (np. Aeropress, cupping, french press), gdy woda i kawa utrzymują stały kontakt przez cały czas parzenia. W tym przypadku samo zalanie kawy właściwą porcją wody przyjmuje rolę preinfuzji i nie będzie konieczne zastosowanie wstępnego zaparzenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Herbata owocowa Smakołyk

Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]

Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie

Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka

Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.