Dużo mówi się o kwestii powiązania herbaty z cytryną a chorobą Alzheimera. Chociaż naukowo potwierdzono, że kwas cytrynowy pochodzący z cytryny jest w stanie związać zawarty w liściach herbaty glin i przekształcić go w cytrynian glinu, który nie tylko jest rozpuszczalny w wodzie, w odróżnieniu od samego glinu, który z liści do naparu nie przechodzi, to jeszcze jest przyswajalny przez nasz organizm. Glin zaś ma zdolność do sprzyjania zachorowaniu na chorobę Alzheimera.
Media masowe zrobiły z tych badań wielką sensację, zacierając nieco proporcje. Wiele osób zaczęło dość panicznie reagować na myśl o tym popularnym dodatku do herbaty, obawiając się choroby. Wypicie herbaty z przyswajalną postacią glinu nie zaszkodzi nam. Chodzi tutaj o wieloletnie, regularne picie takiej herbaty.

Ważne jest by podkreślić kwestię najistotniejszą, czyli fakt, że herbata z dodatkiem cytryny nie zawiera cytrynianu glinu, jeśli kwas cytrynowy nie będzie miał kontaktu z liśćmi herbacianymi. Większość z nas przygotowuje herbatę z cytryną dodając ją, lub jej sok już do gotowego naparu. Raczej nie wrzucamy cytryny do herbaty, w której są jeszcze fusy czy torebka. A to jest warunkiem wytrącenia się glinu do naparu, ponieważ z liści nie wydostaje się on do naparu.
Herbata z pomarańczą – czy to bezpieczne połączenie?
Pojawia się kwestia czy bezpieczna jest herbata z pomarańczą. Pomija się zwykle takie dodatki jak pomarańcza czy limonka, ponieważ nie są zbyt popularne. Raczej niewiele osób dodaje do herbaty inne cytrusy niż cytrynę.
Problem jednak istnieje. Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy 4 a 8%, zaś w limonce 8%. Jest to ilość nawet ośmiokrotnie niższa niż w cytrynie, niemniej nie można powiedzieć, że pomarańcza go nie zawiera. Kwas cytrynowy obecny jest zresztą w większości owoców.
Pamiętajmy zatem, że jeśli lubimy do herbaty dorzucić sobie plasterek pomarańczy, czy wycisnąć jej sok, również powinniśmy robić to dopiero po przecedzeniu naparu.
- Dla równowagi, istnieją także badania pokazujące, że sama herbata dzięki zawartym polifenolom, ma właściwości zapobiegające chorobie Alzheimera. Jest to ważna informacja dla osób, które mogą obawiać się tej choroby i jej związku z herbatą.
- Stwierdzono także, że prawidłowo zaparzona herbata z dodatkiem cytryny praktycznie nie podnosi poziomu glinu w naszym organizmie.
- Sama pomarańcza jest owocem zdrowym i zawiera sporo cennych dla naszego ciała substancji, a co za tym idzie jej dodatek do herbaty jest dobrym i zdrowym pomysłem.
- Pomarańcze zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Zawierają także flawonoidy oraz błonnik.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer’s Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea – Curt Anthony Polito, Zhuo-Yu Cai, Yun-Long Shi, Xu-Min Li, Rui Yang,1 Meng Shi, Qing- Sheng Li, Shi-Cheng Ma, Li-Ping Xiang, Kai-Rong Wang, Jian-Hui Ye, Jian-Liang Lu, Xin-Qiang Zheng, Yue-Rong Liang, Plasma levels of aluminium after tea ingestion in healthy volunteers – P N Drewitt, K R Butterworth, C D Springall, S R Moorhouse
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate La Rubia, opinie
Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]
lip
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć
Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]
sty
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?
Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]
sie
Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?
Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]
sie
Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?
Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]
lut