ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W ostatnich latach można zaobserwować coraz większy wzrost świadomości konsumentów kawy. Współczesny sposób jasnego wypalania kawy wydobywa jej naturalne nuty świeżych, soczystych owoców. Tak – kawa jest owocem, choć to, co pijemy jest jedynie wypaloną i zmieloną pestką kawowca. Może nawet nigdy nie zadałeś sobie pytania: A co właściwie dzieje się z miąższem? Czy jest słodki? Czy można go wykorzystać? Na wszystkie podobne pytania jest jedna odpowiedź: CASCARA.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Czym jest cascara?

Słowo cascara w języku Hiszpańskim znaczy skórka, a na całym świecie słowo to stało się określeniem resztek owocu, otrzymanym po procesie obróbki kawy. Sam zabieg ma na celu oddzielenie ziarna kawowego od miąższu i skórki. Cascarę najczęściej traktuje się jako odpad tej produkcji i wykorzystuje wyłącznie do użyźniania gleby na plantacjach, a najlepsze owoce suszy się i wystawia na sprzedaż. Owoce kawowca określa się mianem wiśni. Mają one bardzo niewielką ilość miąższu i dość twardą skórkę.

Zanim uwaga świata skupiła się na pestce kawowca, w celu pobudzenia spożywano całe owoce lub robiono z nich kompot. Dziś picie cascary ponownie zyskuje swoich wielbicieli, trudno jednak spodziewać się, że prześcignie w popularności napar z ziaren.

Herbata ziołowa cascara (łupiny kawy) 150g
Herbata ziołowa cascara (łupiny kawy) 150g

Przygotowanie cascary

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy zbyt intensywnym zaparzeniu nabiera cierpkości, dlatego warto kontrolować ilość wody w stosunku do masy suszu. Najlepiej samemu znaleźć swoje idealne proporcje, ale dobrym punktem wyjścia będzie użycie 3-4g cascary na każde 100g wody. Aby wydobyć z suszu jak najwięcej smaku należy użyć przefiltrowanej gorącej wody, w temperaturze bliskiej wrzenia, i pozostawić na ok 8-10 minut.

Zawartość kofeiny

Wiele źródeł przedstawia różne dane na temat ilości kofeiny w cascarze: wyniki pomiarów podają jedynie uśrednioną jej wartość, ponieważ kawowiec posiada kilkadziesiąt różnych gatunków, rosnących na różnych terenach i wysokościach. Nie sposób zatem podać jednej konkretnej wartości. Wyniki badań wskazują jednak, że zaparzona cascara zawiera zaledwie ok.120 mg/l kofeiny, podczas gdy kawa przelewowa zawiera jej ok.700 mg/l. Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób lubiących owocowe napary i delikatne pobudzenie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)

Inwestycja w niniejszy zbiór mini-recenzji wyniosła około 400zł, wliczając stosowne akcesoria. Czy opłaciło się? Sprawdź,[...]

Herbaciarnia Laja Cieszyn

Herbaciarnia Laja Cieszyn dane kontaktowe: telefon: 662 883 434, adres: Cieszyn, ul. Zamkowa 3

Herbaciarnia Czajnik Zabrze

Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]

1 Comments

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.