ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kilka dni temu świat obiegła informacja o tym, że picie gorącej herbaty może o blisko 90% zwiększać ryzyko płaskonabłonkowego raka przełyku (ESCC). CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach 2004 – 2017 na grupie 50 045 badanych w wieku 40 – 75 lat w północnowschodnim Iranie (w dystrykcie Golestan).

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku
CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

Z badania wynika, że codzienne wypijanie 700 ml herbaty (2 duże kubki) o temperaturze powyżej 60°C może zwiększać raka przełyku o 90%. Naukowcy zastrzegają, że nie namawiają do zaprzestania picia herbaty, a jedynie odczekania po zaparzeniu, aby napar ostygł.

Komentarz redakcji

To dobrze, że herbata jest ciągle pod czujnym okiem naukowców. Dzięki większej ilości badań jesteśmy w stanie jeszcze lepiej poznać właściwości i działanie herbaty. Zwrócić należy uwagę na fakt, że herbata o temperaturze powyżej 60°C jest naprawdę gorąca i większość osób uzna ją za zbyt ciepłą do picia. Z naszych doświadczeń wynika, że taka herbata najczęściej jest delikatnie siorbana, by następnie ochłodzić ją w jamie ustnej do niższej temperatury, by nadawała się do przełknięcia. W badaniu zakładano, że spożywa się jej 700 ml, a przecież herbata wraz z upływem czasu stygnie i raczej nikt jej nie podgrzewa (nie codziennie pijemy herbatę z termosu). Nie można też pominąć, że często spożywamy również inne napoje o wyższej (niż 60°C) temperaturze, jak kawa czy zupy.
Pamiętajmy, że herbatę zieloną parzymy wodą o temperaturze 70°C, a więc po odcedzeniu liści i przelaniu do kolejnego naczynia powinna być już bezpieczna. W przypadku herbaty, które najlepiej smakują zaparzone świeżym wrzątkiem wystarczy odczekać kilkanaście minut lub przelewając napar z naczynia do naczynia wytracamy za każdym razem około 5°C.

Jak ochłodzić herbatę do bezpiecznej temperatury? – Przeczytaj.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?

Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

7 ciekawostek historycznych, których nie wiedzieliście o herbacie

Gdy w 1972 roku prezydent USA Richard Nixon odwiedzał Chiny, otrzymał od Mao Zedonga małą[...]

Jak przechowywać herbatę pu-erh

W warunkach domowych doskonale sprawdzą się drewniane pudełka i szufladki przeznaczone do przechowywania herbat prasowanych.[...]

Herbata Ilex Guayusa, jak parzyć, właściwości

Ilex Guayusa, czyli ostrokrzew gujański słusznie nazywany jest siostrą yerba mate. Miłośnikom ostrokrzewu paragwajskiego nie[...]

Nie oszczędzaj na herbacie. Tania herbata ekspresowa zawiera niebezpiecznie dużo fluoru

Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.