Początek XX w. to czas dużego rozwoju urządzeń do parzenia kawy. To właśnie wtedy po raz pierwszy na szeroką skalę do uzyskania większej intensywności naparu „zaprzęgnięto” ciśnienie. Wynaleziono nie tylko ekspresy ciśnieniowe, znane nam z kawiarni, ale również dużo bardziej przystępne cenowo jak i gabarytowo kawiarki. Nie sposób porównywać ze sobą tych urządzeń, ponieważ różnią się one znacząco ciśnieniem jakie wytwarzają (Moka 1,5 barów, ekspresy ok.8-9 barów).
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Punktem wspólnym jest jednak z pewnością intensywność naparów, jakiej nie da się osiągnąć przy użyciu innych metod parzenia. Aby poprawnie zaparzyć kawę w kawiarce, warto zwrócić uwagę na poniższe wskazówki:
1. Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w naszej filiżance. Skutkuje to najczęściej przeparzaniem się naparu oraz brudnym posmakiem. Aby pozbyć się problemu, warto użyć papierowego filtra do Aeropressu, który skutecznie oczyści napar z drobinek kawy.
2. Dużym minusem tej metody jest wytwarzanie się zbyt dużej dla kawy temperatury. Postawienie kawiarki na źródle ciepła skutkuje przegrzewaniem się (suchej jeszcze) kawy w sitku. Jedynym sposobem na zminimalizowanie zgubnego działania temperatury na kawę jest maksymalne skrócenie procesu parzenia. Aby osiągnąć taki efekt należy już na starcie wlać do kawiarki gorącą wodę, a po skręceniu, nastawić urządzenie grzewcze na najwyższy stopień ogrzewania.
3. Należy obowiązkowo pamiętać, aby uzupełnić dolny zbiornik wodą jedynie do wysokości wentyla odprowadzającego nadmiar ciśnienia.

4. Kawa potrzebuje przestrzeni do rozwinięcia się podczas procesu zaparzania, dlatego wsypując kawę do sitka warto pozostawić jej ok. 0,5 – 1 cm odległości od krawędzi zbiornika.
5. Aby nie dopuścić do wypłukiwania z kawy niechcianych aromatów, należy w odpowiednim momencie przerwać proces zaparzania. Gdy kawa wylewająca się do górnego zbiornika zacznie przybierać jasny kolor, przerywamy parzenie poprzez umieszczenie kawiarki w zimnej wodzie lub ochłodzenie jej mokrym ręcznikiem.
6. Najlepiej sprawdzą się kawy o profilu palenia dedykowanemu espresso, pochodzące z Ameryki Południowej.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię.[...]
wrz
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]
paź
Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?
Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]
lip
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje
Yerba mate była znana u Indian pod nazwą "ca-a", co w ich języku znaczyło roślinę,[...]
cze
Kofeina a teina – czy się różnią? Sprawdź, jak działa kofeina z herbaty
Kofeina a teina – czym się różnią i jak działają? Czym różni się kofeina od[...]
cze
Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]
paź
Herbata z samowara, herbata po rosyjsku, samowar. W samowarze po rosyjsku
Przygotowanie herbaty w samowarze jest charakterystyczne głównie dla ludów rosyjskich i irańskich. Sam samowar to[...]
lip