ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pamiętajmy, że wszystkie kolory herbaty jakie możemy spotkać pochodzą od jednej rośliny. Dawno temu, gdy Europejczycy odkrywali dopiero herbaciany napar panował pogląd, że herbata czarna i zielona pochodzą od różnych roślin. Jest to oczywiście nieprawda. Różne herbaty przechodzą różnorakie procesy w trakcie produkcji ale wszystkie one wywodzą się z jednego gatunku krzewu.

Herbata oolong Formosa Dark Pearl Ciemna perła
Herbata oolong Formosa Dark Pearl Ciemna perła

Jakie rodzaje herbaty możemy wyróżnić?

Przede wszystkim znaną każdemu herbatę czarną o ciemnych, niemal czarnych, niewielkich zwykle liściach dających aromatyczny napar w kolorze brązu z nutą bursztynu, miodu, lub czerwonego wina. Oto najpopularniejsza herbata na świecie i nam wszystkim najbardziej znana.

Herbata zielona koreańska Daejak
Herbata zielona koreańska Daejak

Kolejna to herbata zielona, mająca liście zielone w różnych odcieniach, od żółtawych przez oliwkowe po ciemną „choinkową” zieleń. Napar tych herbat jest jasny i łagodny o kolorze od słomkowo żółtego przez odcienie zieleni do zielono-żółtego. Jest to herbata, z którą wielu z nas się spotkało i którą wielu kosztowało. W Europie jednak zielona herbata nie przyjęła się, gdy pierwszy raz pojawiła się na naszym kontynencie i nadal najchętniej wybieramy czarną.

Następna, o której słyszeliśmy to herbata biała. Najzdrowsza i najszlachetniejsza mające listki w głównej mierze pokryte lekkim białym puszkiem, stąd pochodzi jej nazwa. Są ta najczęściej najmłodsze listki o największej zawartości dobroczynnych substancji. Jej napar ma barwę od blado żółtawej do żółtej, często opisywanej jako słomkowa. Potocznie uważamy jednak, że jej napar jest słaby, o delikatnym smaku.

Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g
Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g

Słyszeliśmy często jeszcze o herbacie czerwonej. Kojarzymy słowo Pu-Erh określające tę grupę herbat, lecz nie wiemy zwykle o niej za wiele. Jest to herbata post-fermentowana, sezonowana jak dojrzewające sery lub wino. Cechuje się brązowym odcieniem liści i często, przynajmniej gatunki wyższej jakości, prasowana jest w tak zwane ciastka o różnym kształcie. Napar tej herbaty jest ciemny, wręcz czarny lub brązowy o intensywnym, często ziemistym aromacie trudnym do pomylenia z innymi herbatami. Może właśnie z tego powodu nie jest to popularna herbata.

Kolejne dwa rodzaje herbat, które w naszych stronach są już mniej znane lub zgoła zupełnie obce to herbaty żółte oraz oolongi zwane herbatami turkusowymi.

Herbata żółta Huang Ya Yellow Tips
Herbata żółta Huang Ya Yellow Tips

Żółtą herbatę najprościej opisać jako herbatę kiszoną choć nie do końca odzwierciedla to proces jaki przechodzą liście herbaciane przed ich suszeniem. Cechuje się ciemno-zielonym kolorem listków o lekkim żółtawym połysku oraz żółtym naparem o specyficznym aromacie.

Herbaty niebieskie lub turkusowe to inaczej mówiąc herbaty, będące w połowie drogi między herbatą zieloną i czarną. Kolor mają różny, od zielonego lub zielonkawo-żółtego aż do jasno-brązowego lub brązowego, czasem nawet niemal czarnego. Po zaparzeniu zwykle rozwijają się w całe liście. Gama aromatów natomiast jest trudna do opisania ponieważ niebieskie herbaty serwują nam najbogatszy i najbardziej różnorodny bukiet smakowy.

Herbata oolong Four Seasons Spring 300g
Herbata oolong Four Seasons Spring 300g

Definicja herbaty

Wiemy już zatem, że herbata to także nazwa herbacianego suszu pochodzącego z rośliny herbacianej oraz nazwa naparu przygotowanego z tegoż suszu w różnych, sześciu kolorach.

I to tyle. Pozostałe „herbaty” z którymi się spotykamy na co dzień nie są już herbatami. W całym tym różnorodnym wachlarzu możemy spotkać różne napary owocowe i ziołowe, które potocznie, choć niepoprawnie nazywamy herbatami. Pamiętajmy jednak, że aby herbatę nazwać herbatą, musi ona w składzie zawierać liście pochodzące z krzewu herbacianego.

W ten sposób mamy już pełną definicję. Herbata to nazwa wiecznie zielonej rośliny z gatunku camellia, występującej w postaci krzewów i drzewek, popularnej w uprawie na całym świcie. Herbatę rozróżnia się w dwóch podstawowych gatunkach camellia sinensis oraz camellia asamica czyli herbata chińska i assamska. Słowem „herbata” określa się także przetworzony susz liści tych roślin służący do przygotowania naparu. W zależności od stopnia i sposobu przetworzenia znane jest sześć kolorów herbaty: czarna, zielona, czerwona czyli Pu-Erh, biała, żółta i niebieska czyli oolong. Herbata to także nazwa naparu przygotowanego z suszu herbacianego oraz potoczna nazwa innych naparów ziołowych i ich suszu.

Nie chciałbym Was zanudzać zbędną ilością słów, ale problem nazwy herbaty i rozdzielenia jej od innych naparów to coś z czym każdy herbaciarz wcześniej czy później będzie musiał się zmierzyć. Powinienem więc wyjaśnić skąd u nas taka wieloznaczność w słowie herbata.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Herbata mleczny oolong. Milk oolong

Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]

1 Comments

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]

Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty

Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]

Herbata we Francji

Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]

Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)

Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.