Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej kawy są bardzo twarde dlatego mielenie ich bezpośrednio w młynku może skończyć się dla naszego młynka tragicznie. Poza tym podczas mielenia, zielona kawa zamienia się w pył, który może wejść w różne szczeliny w przypadku bardziej złożonych młynków czy ekspresów do kawy.
Jak zaparzyć zieloną kawę
Parzenie zielonej kawy powinniśmy zacząć od rozbicia ziaren zielonej kawy w moździerzu.



Niektóre źródła twierdzą, że już w tym momencie możemy zalać ziarna gorącą wodą i zaparzyć zieloną kawę. My jednak polecamy jeszcze chwilę mielić ziarna zielonej kawy w młynku. Już teraz nie powinno to zaszkodzić naszemu domowemu młynkowi.


Następnie zalewamy zmielone ziarna kawy gorącą wodą i po chwili mamy gotową zieloną kawę. Można to zrobić w papierowym filtrze lub pozostawić zmielone ziarna na dnie szklanki. Można też skorzystać z ekspresu przelewowego do kawy.
Zielona kawa jest całkiem przyjemna w smaku. Aromat to połączenie delikatnej kawowej nuty i bliżej nieokreślonej zielonej herbaty. Tak samo jak w przypadku odchudzającej czerwonej herbaty pu-erh do smaku należy się przyzwyczaić i nie każdemu taka zielona kawa zasmakuje od razu.
Jeżeli macie większe doświadczenie z zieloną kawą niż redakcja Czajnikowy.pl koniecznie napiszcie swoje spostrzeżenia w komentarzach poniżej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]
paź
Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?
Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]
sty
Dobra herbata do kawiarni
Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]
wrz
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz
Przepis na Matcha Latte, recenzja Vanilla Matcha z McDonalds
Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się[...]
paź
Herbata z hibiskusa właściwości
Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]
wrz
Herbaciane wróżby na Andrzejki
Zbliżają się Andrzejki, wieczór tradycyjnych zabaw polegających na zaglądaniu w przyszłość. Kto z nas chociaż[...]
lis