Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na świecie. Niezmiennie zajmuje pierwsze miejsce na liście dziesięciu wielkich herbat chińskich. Jest to nie tylko obowiązkowa pozycja na półce każdego entuzjasty herbaty, ale także powszechnie dostępny produkt w większości herbaciarni i sklepów specjalistycznych. Jej charakterystyczne liście są trudne do pomylenia z jakąkolwiek inną herbatą. Skąd się wzięła? Jak się ją produkuje? No i przede wszystkim jak ją parzyć?
Parzenie herbaty Lung Ching
Parzenie herbaty Lung Ching powinno się odbywać tak jak typowych chińskich herbat.
- Zachodnie parzenie zielonej herbaty Lung Ching: używamy około 2-3 g na każde 120 ml wody. Temperatura parzenia to około 80 st.C. Czas parzenia powinien wynieść około 2-3 minut.
- Parząc techniką wschodnią: powinniśmy użyć około 3-4 g na każde 100 ml wody w temperaturze 80-85 st.C. Parzenie powinno trwać 15-30 sekund w zależności od upodobań. Po trzecim parzeniu można zwiększyć temperaturą wody.
W Chinach parzy się chętnie tę herbatę w wysokich szklankach. Niektórzy, przy herbacie wyższej jakości polecają wlać do naczynia około 1/3 wody po czym wsypać herbatę, a następnie, po chwili wlać resztę wody.

Produkcja herbaty Lung Ching
Obróbka herbaty Lung Ching zaczyna się, jak przy wszystkich herbatach, od zbioru i więdnięcia liści. Ręczny zbiór najmłodszych listków jest dość żmudny i wymaga zebrania około 60000 pączków do wyprodukowania kilograma herbaty. Więdnięcie na bambusowych matach odbywa się do momentu osiągnięcia przez liście odpowiedniej wilgotności. Czas ten zależy od wilgotności samych liści oraz pogody. Następnie herbata powinna być podprażana na wokach dla dezaktywacji enzymów utleniających, choć większość produkowanych dziś herbat jest wstępnie obrabiana maszynowo. Dopiero potem mistrz herbaciany praży liście na sucho, podrzucając je i dociskając do woka rozgrzanego do około 200 st.C. Dociskanie liści jest wielką sztuką ponieważ przy tak wysokiej temperaturze zachodzi ryzyko spalenia liścia, nie mówiąc już o poparzeniach dłoni. Odpowiednie dociśnięcie zaś daje charakterystyczny, spłaszczony kształt. Po prażeniu herbata jest suszona. Usunięte wtedy też zostają włoski pokrywające najmłodsze liście toteż nie powinniśmy ich znaleźć w gotowej herbacie.
Liście herbaty Lung Ching mają postać podłużną i spłaszczoną ich kolor jest żółto-zielony. Aromat przywodzi na myśl orzechy, co jest cechą rozpoznawcza tej herbaty.
Legenda o herbacie Lung Ching
Na temat powstania tej herbaty opowiadane są legendy. Najbardziej znana z nich mówi o cesarzu z dynastii Song. Miał on odwiedzać świątynię nad Jeziorem Zachodnim i zobaczyć przy pracy zbieraczki zrywające liście z rosnących tam krzewów herbacianych. Zachwycony tym widokiem przyłączył się do zbiorów, lecz na wieść o chorobie cesarzowej, natychmiast ruszył w powrotną drogę. Garście herbaty włożył za pazuchę swej szaty. Po podróży liście spłaszczyły się pod jego koszulą i wydzielały przyjemny zapach, który od razu poczuła cesarzowa. Napar z tej herbaty przywrócił jej zdrowie zaś na pamiątkę tych wydarzeń herbatę Lung Ching produkuje się do dziś, nadając jej liściom płaski kształt. Osiemnaście krzewów przy świątyni, z których zbierał liście cesarz, zostały objęte specjalną protekcją, a produkowana z nich herbata była częścią daniny na cesarski dwór.
Prawdziwa historia herbaty Lung Ching
Bardziej udokumentowana historia mówi o cesarzu Kangxi z dynastii Qing, który odwiedzał świątynie i tam został ugoszczony herbatą, która zasmakowała mu tak bardzo, że nadał osiemnastu krzewom status cesarskich. Tak czy inaczej do dziś uprawia się te krzewy i produkuje z nich herbatę osiągającą zawrotne ceny.
Najcenniejsza herbata Lung Ching pochodzi z wczesnowiosennego zbioru. Mowa tu o słynnej herbacie sprzed święta Qingming, które wypada w pierwszych dniach kwietnia. Jedynie około 1/4 wiosennej herbaty Lung Ching produkuje się w tym terminie. Osiąga ona zawrotne ceny. Nazwa herbaty pochodzi od pobliskiego źródła. W tej studni woda źródlana miesza się słabo z deszczową, co powoduje powstanie smug i wirów, które przypominały miejscowym tańczącego smoka. Źródło otrzymało więc nazwę smoczej studni i wierzono, że naprawdę żyje w niej smok.
Obecnie nad Jeziorem Zachodnim w prowincji Zhejiang znajduje się pięć wiosek produkujących oryginalną herbatę Lung Ching. Najlepsza pochodzi z wioski Shifeng. Herbata w tym stylu jest teraz szeroko produkowana w innych prowincjach, a nawet poza Chinami.
Wyróżnia się podstawowe kultywary krzewów herbacianych do produkcji Lung Chinga. Najpopularniejszą obecnie odmianą jest nowy kultywar nazywany long jing 43, oryginalnie jednak herbatę tę do lat ’50 ubiegłego wieku wytwarzano głównie z kultywaru qun ti zhong. Mającego nieco inny czas wegetacji. Uważa się, że to właśnie zawrotne ceny jakich można było żądać za herbatę zbieraną przed świętem Qingming sprawiły, że wyhodowano kultywar dający plon wcześniej.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]
kwi
Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]
lip
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comments
paź
Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni
Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]
mar
Wszystko o czarnej herbacie, czarna herbata: oznaczenia liści
Najpopularniejsza w Polsce czarna herbata ma bardzo wiele obliczy. Wszyscy ją piją, ale nie zdają[...]
maj
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj
Herbaciarnia Laja Cieszyn
Herbaciarnia Laja Cieszyn dane kontaktowe: telefon: 662 883 434, adres: Cieszyn, ul. Zamkowa 3
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]
lip