ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha

Tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha. Zbierane są grubsze i bardziej mięsiste liście o wyraźnym unerwieniu. Dzięki zastosowaniu liści starszych herbata Bancha jest uboższa w kofeinę i substancje aromatyczne. Zyskuje jednak inne cenione własności.

W zależności od terminu zbioru bancha ma różne nazwy. Pochodząca z drugiego zbioru w roku, a z pierwszego zbioru banchy nazywa się nibancha, z trzeciego zbioru, a drugiego banchy nazywana jest sanbancha. Natomiast z ostatniego czwartego zbioru czyli trzeciego zbioru banchy nazywana jest yonbancha. Łącznie na rynku rozróżnia się 22 gatunki banchy.

Bancha ma kilka cenionych właściwości. Przede wszystkim zawiera niewiele teiny oraz innych substancji drażniących więc polecana jest również dla dzieci oraz do picia wieczorem. Bancha ma odczyn lekko zasadowy co za tym idzie pomaga w odkwaszaniu organizmu. Pomaga także na nadkwasotę oraz zgagę.
Ciekawą własnością jest także kojące działanie na ukąszenia owadów. Stosuje się w tym celu okłady na skórę z naparu Banchy. Proces produkcji herbaty bancha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczny podłużny kształt.

Parzenie banchy nie odbiega od klasycznych zielonych herbat japońskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzymy 1-2 minuty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie

"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]

Herbata w stylu dziadka grandpa style

Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]

Herbata czerwona pu-erh

Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]

1 Comments

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu

Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar.[...]

Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady

Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.