W tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej używa się herbaty jako środka pobudzającego, moczopędnego, ściągającego i dla zdrowego serca. Inne zastosowania obejmują regulację temperatury ciała, regulację poziomu cukru, poprawę trawienia oraz wspomaganie dobrego samopoczucia.
Zielona herbata jest ciągle poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań sugerują, że zielona herbata może pomagać w leczeniu chorób.
Zielona herbata na miażdżycę
Badania kliniczne wskazują, że właściwości zielonej herbaty pomagają zapobiegać miażdżycy tętnic i chorobie wieńcowej. Naukowcy nie są pewnie, dlaczego zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca poprzez obniżanie cholesterolu i trójglicerydów. Podobne efekty daje czarna herbata. Naukowcy szacują, że prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca zmniejsza się o 11%, jeżeli spożywamy 3 filiżanki herbaty dziennie.
Herbata na wysoki cholesterol
Badania pokazują, że zielona herbata obniża stężenie cholesterolu całkowitego i podnosi „dobry cholesterol” zarówno w przypadku ludzi, jak i zwierząt. Badania kliniczne dowiodły, że mężczyźni, którzy piją zieloną herbatę mają niższe stężenie cholesterolu całkowitego.
Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że polifenole zawarte w zielonej herbacie blokują cholesterol wchłaniany w jelicie, a także pozwalają pozbyć się cholesterolu z organizmu. W innym badaniu okazało się, że palący mężczyźni pijący zieloną herbatę mają znacznie mniejsze stężenie cholesterolu we krwi.
Herbata a rak pęcherza moczowego
Naukowcy odkryli, że kobiety, które piją zieloną sproszkowaną herbatę oraz czarną herbatę są mniej narażone na rozwój raka pęcherza moczowego. Obserwacje kliniczne wykazały, że osoby u których stwierdzono raka pęcherza moczowego, a pili oni zieloną herbatę, mieli większą szansę na przeżycie kolejnych 5 lat.
Herbata a rak sutka
Badania kliniczne sugerują, że polifenole w zielonej herbacie hamują wzrost komórek raka sutka. W badaniu 472 kobiet ze stwierdzonym rakiem sutka, potwierdzono, że u kobiet pijących herbatę rak wolniej się rozprzestrzeniał. Kobiety, które miały wczesne stadium raka sutka, a piły minimum 5 filiżanek herbaty dziennie przed rozpoznaniem raka, miały mniejszą szansę na nawrót choroby po jej zakończeniu.
Kobiety poniżej 50 roku życia pijące 3 lub więcej filiżanek herbaty dziennie były o 37% mniej narażone na rozwój raka piersi w porównaniu do kobiet, które nie piją herbaty.
Herbata a rak jajników
Badania kliniczne wykonane w Chinach pokazały, że kobiety, które piją co najmniej jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie, żyją dłużej chorując na raka jajników. Okazało się, że kobiety pijące najwięcej herbaty, żyły najdłużej z badanej grupy.
Herbata a rak jelita grubego
Wyniki badań wpływu zielonej herbaty na okrężnicę i odbytnicę wykazały sprzeczne wyniki. Niektóre pokazują zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego dla pijących herbatę, inne wskazują na podwyższone ryzyko. Jedno z badań pokazało, że kobiety pijące 5 i więcej filiżanek herbaty dziennie, posiadały niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Herbata a rak przełyku
Badania na zwierzętach wykazały, że polifenole z zielonej herbaty hamują wzrost komórek nowotworowych w przełyku. Badania u ludzi jednak były sprzeczne. Badania populacyjne na dużą skalę pokazały, że zielona herbata – w szczególności u kobiet – chroni przed rakiem przełyku. Inne natomiast wiązały picie herbaty ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. W rzeczywistości im cieplejsza herbata, tym większe zagrożenie. Naukowcy nie polecają picia zielonej herbaty w profilaktyce raka przełyku.
Herbata a rak płuc
Mimo, że polifenole w zielonej herbacie mają zdolność do hamowania wzrostu komórek raka płuc u ludzi (badanie w probówkach), to niektóre badania stwierdzają, że czarna i zielona herbata może zwiększać ryzyko zachorowania na raka płuc.
Herbata a rak trzustki
Jedno z badań klinicznych, w którym naukowcy porównali osoby pijące herbatę z niepijącymi, wykazało, że ci, którzy regularnie spożywają herbatę są mniej narażeni na raka trzustki. Kobiety miały o połowę mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki, a mężczyźni o 37%.
Herbata na rak skóry
Badania naukowe pokazują, że zielona herbata ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, które może pomóc w zapobieganiu nowotworów skóry.
Herbata a rak żołądka
Polifenole w zielonej herbacie hamują wzrost komórek raka żołądka podczas badań w probówkach. Osoby pijące herbatę mają o połowę mniejsze ryzyko zachorowania na raka żołądka i zapalenia żołądka.
Herbata a nieswoiste zapalenie jelit
Zielona herbata może zmniejszyć stany zapalne związane z chorobą Crohna i nieswoistym zapaleniu jelit (IBD).
Herbata a cukrzyca
Zielona herbata jest tradycyjnie stosowania w celu kontroli poziomu cukru we krwi. Badania na zwierzętach sugerują, że zielona herbata może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1 oraz spowalniać jej rozwój. Zielona herbata może pomóc w regulacji glukozy w organizmie.
Badania klinicznie wykazały, że przyjmowanie ekstraktu z zielonej herbaty pomaga obniżać poziom hemoglobiny glikowanej u osób z cukrzycą.
Herbata a choroba wątroby
Badania wykazały, że mężczyźni, którzy piją więcej niż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie są mniej narażeni na choroby wątroby. Zielona herbata chroni także wątrobę przed szkodliwym działanie substancji toksycznych, jak alkohol.
Wyniki wielu badań pokazują, że polifenole w zielonej herbacie, znane jako katechiny mogą pomagać w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby.
Tekst po polsku na podstawie: mm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy
Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]
maj
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj
Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości
Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]
lis
Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy
Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]
lut
Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka
Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]
gru