Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan Blog
Yunnan Golden Jade
To interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi się do chińskiej tradycji łączenia jadeitu ze złotem.
Lubie tę herbatę z kilku powodów, jednym z nich jest spory zakres temperaturowy i czasowy parzenia jej. Dziś pokusiłam się o mały eksperyment związany z temperaturą, zaczęłam od 80 stopni i schodziłam w dół.
Do parzenia wykorzystałam jedno z najmniej w Polsce znanych naczyń – chińskie Cebei. To naczynie to po części gaiwan a po części czajnik o zgrabnej pojemności 170 ml. Wsypałam do niego 3 gramy herbaty i rozpoczęłam parzenie trwające jedną minutę.
Napar był słodki, a przy tym miał lekko ogórkowy aromat. Świetne połączenie, idealnie wyważone i zbalansowane.
Drugie parzenie już przy temperaturze wynoszącej 75 stopni trwało jedną minutę i trzydzieści sekund. Fenomenalna słodycz, którą nadawała czarna herbata dalej była wyczuwalna na pierwszym planie. To ciekawe, bo było jej w tej mieszance było zdecydowanie mniej. Jednak niższa temperatura sprawiła, że zielona herbata powoli dorównywała czarnej intensywnością smaku.
Trzecie parzenie, przy 70 stopniach i dwóch minutach, wyprowadziło na pierwszy plan smak zielonej herbaty. Czarna jedynie dodawała delikatnie swoją jedwabistą słodycz.
Po zaparzeniu poddałam głębszej analizie liście, w większości są to wysokiej jakości pąki herbaciane. Według producenta ta mieszanka składa się w 60% z herbaty zielonej i w 40 % z herbaty czarnej.
Jak oceniam połączenie tych dwóch herbat? Oczywiście uważam, ze jest w równie dobrym guście jak połączenie jadeitu ze złotem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Yerba mate de ruso
Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]
Szerbet. Przepis na turecki napój
Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]
sie
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Czy herbata nawadnia? Herbata a odwodnienie na podstawie badań
Przeanalizowanie różnych badań, z różnych ośrodków badawczych doprowadza nas do jednej konkluzji. Herbata nawadnia w[...]
2 Comments
kwi