YERBA MATE W TYDZIEŃ
pierwsza polska książka o yerba mate
Nareszcie! Nareszcie yerba mate doczekała się książki! Roślina niezwykła, dodająca energii, a jak sądzili Indianie nawet i odwagi, jest bohaterką rzetelnego opracowania Rafała Przybyloka – człowieka z pasją, którego mam przyjemność regularnie gościć w „Pytaniu na Śniadanie”. Dzięki tej publikacji już nie będzie wątpliwości czym naprawdę jest yerba mate, jak ją przyrządzać i że z całą pewnością warto się z nią zaprzyjaźnić. Gorąco polecam!
Marzena Rogalska
Wiele lat temu mój argentyński przyjaciel Tincho zaraził mnie miłością do Patagonii i do yerba mate. I wydawało mi się, że przynajmniej na temat tej drugiej dziś wiem wszystko. Miałem rację – tylko mi się tak wydawało. Rafał Przybylok z właściwą sobie pasją, krok po kroku, wyjaśnia w jaki sposób i dlaczego warto, a nawet trzeba sięgnąć po ten niezwykły napój Indian Guaranii. Lepszego kompendium wiedzy o yerba mate nie znajdziecie. I oczywiście nie gwarantuję, że zapałacie do tego wyrazistego smaku z podobną pasją jak ja, ale dwie rzeczy wiem na pewno. Po pierwsze – jeśli szukacie zdrowia, energii, orzeźwienia, oczyszczenia organizmu – właśnie to wszystko znaleźliście! Po drugie – jeden egzemplarz tej książki muszę wysyłać do Tincha. Sporo się z niej nauczy!
Tomasz Wolny
Znawca herbaty, Rafał Przybylok z kanału na YouTube „Czajnikowy.pl”, zabiera nas w fascynującą podróż do Ameryki Południowej, ojczyzny yerba mate. Przybliża historię rośliny i przygotowywanego z niej naparu, ale także wyjaśnia wszystko, co każdy miłośnik tego napoju wiedzieć powinien. Od rozmaitych rodzajów yerby, poprzez zawiłości produkcyjne, przyrządzanie i walory smakowe, po naczynia przeznaczone do podawania oraz ich właściwą konserwację. A wszystko w zwartej, uporządkowanej formie – bo tajniki mate można poznać nawet w tydzień.