Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja” co oznacza po prostu, że cukier maskuje smak herbaty. Koneserzy parzą często drogie herbaty w tradycyjny sposób i nie do pomyślenia byłoby dla nich stracić coś z bukietu za sprawą dodatków. Inna sprawa to fakt, że dobrze zaparzona herbata nie jest gorzka i nie potrzeba jej słodzić.
Co do samego cukru to także wiemy, że podnosi on kaloryczność napoju co może się okazać niekorzystne nie tylko dla diabetyków ale także dla osób zdrowych. O szkodliwości zbyt bogatej w cukier diety nie ma sensu mówić, bo powiedziano już wiele. Ważniejsza jest obawa, że cukier w herbacie może ograniczyć jej właściwości prozdrowotne. Jest to istotna kwestia dla wielu osób, które traktują herbatę funkcyjnie i piją ją dla zdrowia.
Co mówią na temat słodzenia herbaty cukrem uczeni? Przeprowadzono badania nad aktywnością i dostępnością przeciwutleniaczy w herbacie czarnej przed i po dodaniu do niej cukru. Okazuje się, że spadek dostępności związków fenolowych i aktywności przeciwutleniaczy był znaczny. Wnioskujemy z tych badań, że słodzenie herbaty nie ma korzystnego wpływu na jej właściwości prozdrowotne.
Mamy zatem kolejny głos za tym by herbaty nie słodzić i sięgać ewentualnie po alternatywne metody słodzenia. Pamiętajmy jednak, że zarówno miód jak i różne syropy z klonu, daktyli czy agawy nie załatwią sprawy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activity of health tea infusions and effect of sugar and milk on in-vitro availability of phenolics in tea, coffee and cocoa drinks. – Israel Olusegun Otemuyiwa, Mary Funmilayo Williams, Steve Adeniyi Adewusi
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku
Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się[...]
lut
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj
Mrożona herbata na bazie słodkiego mango
8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]
lip
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut
Dong Ding, Tung-ting
Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]
mar
Anxi, okręg na prowincji Fujian
Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]
Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie
Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]
maj