ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dlaczego nie warto słodzić herbaty? Wpływ cukru na zdrowotne właściwości naparu

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty cukrem nie jest zdrowe. Z punktu widzenia herbaciarzy to wręcz „profanacja”, ponieważ cukier maskuje naturalny smak i aromat liści. Koneserzy, którzy parzą wysokogatunkowe herbaty czarne i zielone, nie wyobrażają sobie psuć bukietu dodatkami. Warto pamiętać, że prawidłowo zaparzona herbata nie jest gorzka i nie wymaga słodzenia.

Z dietetycznego punktu widzenia, cukier to puste kalorie, które podnoszą energetyczność napoju. To istotne nie tylko dla diabetyków, ale i osób dbających o linię. Długotrwała dieta bogata w cukier przyczynia się do wielu chorób metabolicznych. Jednak oprócz kwestii kaloryczności, coraz więcej mówi się o wpływie cukru na prozdrowotne właściwości herbaty.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Badania: jak cukier wpływa na przeciwutleniacze w herbacie?

Naukowcy przeprowadzili badania, w których sprawdzono aktywność antyoksydacyjną herbaty czarnej przed i po dodaniu cukru. Wyniki były jednoznaczne – spadek dostępności związków fenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej był znaczący. Oznacza to, że cukier nie tylko nie wzbogaca herbaty, ale ogranicza jej działanie ochronne dla organizmu.

Jeśli pijesz herbatę ze względu na jej właściwości zdrowotne – np. ze względu na obecność katechin, EGCG czy polifenoli – lepiej unikać dodatku cukru. Nawet zamienniki cukru, takie jak miód, syrop klonowy, daktylowy czy z agawy, nie zmieniają znacząco sytuacji – również zawierają naturalne cukry, które mogą osłabiać działanie aktywnych związków herbacianych.

Czy herbata bez cukru smakuje lepiej?

Wielu miłośników herbaty twierdzi, że z czasem podniebienie odzwyczaja się od słodkiego smaku, co pozwala docenić subtelne niuanse smakowe naparu. Warto dać sobie czas i spróbować herbaty zaparzonej poprawnie – odpowiednia temperatura, ilość suszu i czas parzenia czynią cuda i sprawiają, że herbata nie jest gorzka, lecz pełna smaku i naturalnej słodyczy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Źródło: Antioxidant activity of health tea infusions and effect of sugar and milk on in-vitro availability of phenolics in tea, coffee and cocoa drinks – Israel Olusegun Otemuyiwa, Mary Funmilayo Williams, Steve Adeniyi Adewusi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku

Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Quiz o kawie

Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]

Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice

Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice dane kontaktowe: telefon: 32 200 01 67, adres: Katowice, skrzyżowanie[...]

Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]

Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha

Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]

Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno

Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.