Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby czyli naczynie do parzenia, czarki do picia herbaty, czajnik do gotowania wody oraz piecyk. Do ceremonii używa się jednak znacznie więcej utensyliów. Wymieńmy zatem i opiszmy je pokrótce.
- Cha Pan. Jest to specjalny stół lub taca drewniana wyposażona w szereg otworów, często rozmieszczonych w artystyczny sposób. System otworów pozwala rozlewać zlewki, płukać naczynia i oblewać czajniczek bez obawy o rozlanie wody. Czasem zastępuje się go cha huanem.
- Cha Huan. Jest to talerzyk lub taca wykonana często z ceramiki i niejednokrotnie stanowiąca spójny komplet z innymi ceramicznymi utensyliami. Zastępuje cha pan gdy go brak lub gdy ceremonia jest kameralna i okrojona, przeprowadzana z pominięciem niektórych elementów.
- Zhu Shui Qi. Czajnik do gotowania wody. Zwykle kamionkowy, czasem żeliwny zawsze o dość sporej objętości aby wody nie zabrakło.
- Cha Fu. Czajnik do parzenia herbaty. Najlepiej aby wykonany był ze słynnej gliny Yixing. Ma objętość około 150 ml. Zwykle ma pękaty kształt, krótki dzióbek i ucho naprzeciw dzióbka. Czasem zastępowany jest gaiwanem.
- Gaiwan. Specjalne naczynie przypominające czarkę z wieczkiem i podstawką o niewielkiej objętości. Służy do parzenia herbaty i może być wykonane z różnych materiałów. Zlewanie naparu jest dość trudne bez pewnej wprawy, wieczko należy lekko uchylić by powstała szpara następnie palcem wskazującym umieszczonym na środku wieczka oraz kciukiem i palcem serdecznym umieszczonymi na spodku podnosi się całe naczynie i zlewa napar.
- Cha Hai. Dzbanek zwany także „morze herbaty”. Przelewa się do niego napar herbaciany z czajniczka po zaparzeniu. Ma to na celu wymieszanie naparu by w czarkach znalazł się jednolity napar o takim samym smaku i mocy. Gdy brak dzbanka herbatę zlewa się z czajniczka bezpośrednio do czarek ustawionych w rzędzie wykonując jednym strumieniem koliste ruchy. W ten sposób czarki napełniają się stopniowo i herbata jest jednolita w każdej. Dzbanek często stanowi komplet z czajniczkiem i czarkami, wyglądem przypomina mlecznik, lub wręcz sosjerkę. Zwykle nie ma wieczka.
- Cha Bei. Czarki do picia herbaty. Zwykle stanowią jednolity komplet z innymi akcesoriami. Te służące do gongfu cha są bardzo małe i płytkie. Często mają objętość 20-30 ml.
- Wen Xiang Bei. Niuchary, specjalne czarki do podziwiania zapachu herbacianego naparu. Zwykle smukłe i wysokie o niewielkiej średnicy. Wypełnione naparem, a następnie opróżnione służą wyłącznie do wąchania.
- Cha He. Naczynie służące do prezentacji suchej herbaty tuż przed parzeniem. Może mieć różne kształty i rozmiary. Zwykle przypomina spodek lub kwiat lotosu wyprofilowany tak by ułatwić zsypanie herbaty do czajniczka. Bywa wykonane z różnych materiałów i może mieć różne formy. Pełni funkcję wyłącznie estetyczną.
- Cha-Gang. Puszka na herbatę. Jest to inna puszka niż ta, w której przechowuje się herbatę. Jest pięknie zdobiona i ma niewielkie rozmiary. Herbata jest do niej wsypywana tylko na czas przeprowadzenia ceremonii.
- Cha Chi. Nabierka do herbaty, wykonana zwykle z bambusa lub drewna, ma kształt niewielkiej szufelki. Nie służy zwykle do odmierzania herbaty, ponieważ jej odpowiednia ilość powinna już być przygotowana wcześniej. Używa się jej do przeniesienia suszu herbacianego z puszki na spodek do prezentacji.
- Shui Yu. Kubeł na zlewki. Nie zawsze jest stosowany, konstrukcja cha pana umożliwia rozlewanie na jego powierzchni lub zlewanie wody do specjalnego, większego otworu na brzegu blatu. Niektórzy jednak uważają to za nieeleganckie i wymagają osobnego pojemnika na zużytą wodę.
- Cha Diao. Szczypce lub spora pęseta wykonane z bambusa służące do chwytania i manipulowania gorącymi czarkami.
- Cha Shao. Patyczek bambusowy. Zwykle zaostrzony, czasem dwustronny. Posiada wtedy jedną stronę szpiczastą a drugą spłaszczoną. Bywa, że występuje w postaci dwóch patyczków, jednego szpiczastego, drugiego płaskiego przypominającego szpatułkę. Służy do zgarniania herbaty do czajniczka oraz do zgarniania niechcianej piany z naparu. Szpatułka pomaga wybierać mokre fusy z czajnika.
- Cha Lou. Specjalny lejek wykonany z drewna lub bambusa pomocny przy przesypywaniu herbaty do czajniczka.
- Bei Tuo. Nieczęsto wykorzystywane podstawki pod czarki. Zwykle wykonane są z bambusa lub drewna, czasem z metalu.
- Cha Jin. Ręczniczek służący do przecierania rozlanej wody oraz często do przetarcia denka czarki przed podaniem uczestnikowi. Również używa się go do wysuszenia niektórych akcesoriów po zakończeniu ceremonii.
- Fenglu. Piecyk do palenia ognia pod dzbankiem, w którym się ją grzeje. Wykonany jest z żeliwa lub gliny, ma pękaty kształt i nóżki oraz otwór do paleniska. Gdy jest używany często pojawiają się do niego akcesoria dodatkowe takie jak pojemnik na węgiel drzewny, i szczypce do węgli. Dziś używa się często kuchenki lub czajnika elektrycznego.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Herbata oolong: właściwości
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]
mar
Klitoria ternateńska herbata – właściwości
Niebieska herbata to dość mylące pojęcie, ponieważ wiele osób nazywa w ten sposób herbatę oolong.[...]
lip
Zielona herbata wydłuża życie (1-MNA)
Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru[...]
maj
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?
Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]
paź
Herbaciarnia Czajnik Gliwice
Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4
mar
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz