ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wydawałoby się, że z herbatami (naparami) owocowymi nie ma większego problemu. Susz owocowy mieszany w odpowiednio dobranych proporcjach i wzmocniony aromatami (bardzo trudno o mieszanki bez nich) da przyjemny owocowy efekt.

 Herbata owocowa Vitax „Żurawina i Malina”

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy filiżankę „owocówki” o ładnej czerwonawej barwie, aczkolwiek znacznie mniej intensywnej niż się spodziewaliśmy po takim czasie parzenia. Zapach zdominował aromat maliny, tłamsząc gdzieś w tyle żurawinę. W smaku zdecydowanie podobnie na pierwszym planie wybija się słodycz maliny, w tle kwaskowatość żurawiny, lecz osiągnięta raczej za pomocą hibiskusa i liści jeżyny. W dodatku po tak długim czasie parzenia i wydawałoby się dobrych proporcjach suszu do ilości wody, napar najzwyklej w świecie jest wodnisty, a wyciskanie torebki i dłuższe parzenia nie poprawiły intensywności.

SONY DSC

Skład herbaty owocowej Vitax

Nasze oczekiwania jakościowe były znacznie wyższe, zwłaszcza że cenowo jest to produkt z dość wysokiej półki. Po sprawdzeniu składu rozczarowanie smakowe znajduje odzwierciedlenie w procentach. Szumnie nazywająca się „Żurawina i Malina” zawiera w sobie jedynie 1% żurawiny i 0,3% malin, a to już spore marketingowe przegięcie.

Niepowtarzalny aromat żurawiny i maliny pozwoli ci odkryć pokłady Twojej naturalnej energii.

Ten slogan reklamowy prezentuje bardzo ciekawe podejście. Sztuczne aromaty mobilizują w nas naturalną energię? Bardzo ciekawe! Wszystkim, którzy poszukują dobrego naparu z żurawiną, chcąc skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego owocu, zdecydowanie odradzamy.

Producent: Total Global Beverages, www.vitax.pl

Parzenie: Zgodnie z zaleceniami producenta: 1 torebka na filiżankę, wrzątkiem od 8 do 10 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty

OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]

Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną

Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.