Archiwum kategorii: Publikacje
Publikacje dotyczące herbaty i kawy
Matcha japońska vs chińska – jak rozpoznać i którą wybrać?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj
Zbiory herbaty Darjeeling – różnice między flushami i ich wpływ na smak
Zbiory herbaty Darjeeling – przewodnik po flushach i ich właściwościach Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził[...]
maj
Jak zrobić własny blend z herbaty? Historia i technika mieszania herbat
Blendowanie herbaty, czyli mieszanie różnych rodzajów herbat lub herbat z dodatkami, to praktyka znana od[...]
kwi
Gaiwan – jak parzyć herbatę w stylu gongfu i co warto wiedzieć
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie[...]
kwi
Czy yerba mate naprawdę jest rakotwórcza? Prawda a sensacja
Rakotwórczość yerba mate – czy naprawdę jest się czego bać? Co pewien czas pojawiają się[...]
mar
Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha
Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]
lut
Herbata w stylu dziadka grandpa style
Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]
lut
Jak pić chimarrao? Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate z Brazylii
Jak pić chimarrao? Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate z Brazylii Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja[...]
sty
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Herbata na bóle menstruacyjne
Czy herbata może pomóc przy bólach menstruacyjnych to zagadnienie, które nie tylko powinno zainteresować kobiety.[...]
sty