Archiwum kategorii: Publikacje
Publikacje dotyczące herbaty i kawy
Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!
Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja,[...]
cze
Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej
Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]
cze
Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu
Japońska ceremonia herbaciana jest najlepiej znaną w popkulturze. Wiele osób nie wie nawet, że istnieją[...]
cze
Dlaczego herbata jest gorzka?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]
cze
Herbata w USA. Amerykańska ceremonia herbaciana
Pewnie wiele osób nie słyszało nigdy o ceremonii herbacianej w Ameryce Północnej nawet wśród tych,[...]
cze
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty
Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]
cze
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?
Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]
cze