Wśród wielu japońskich herbat, które dość dobrze znamy i często pijamy, jest także kilka, o których nie wszyscy słyszeli. Tamariokucha i kamairicha to dwie spośród licznych zielonych herbat pochodzących z południa kraju. Wyspa Kiusiu od zawsze stanowiła pewien pomost i bramę do Japonii z uwagi na swoje geograficzne umiejscowienie. Tędy do Kraju Kwitnącej Wiśni wędrowały kontynentalne produkty ale też kultura, a nawet religia. Nie powinien więc dziwić fakt, że wywodząca się stąd herbata nieco różni się od większości japońskich.
Jak produkuje się wyjątkowe japońskie herbaty
Na początek należy powiedzieć parę słów o herbacie w Japonii ogółem. Przede wszystkim, najważniejszą cechą, która odróżnia te herbaty na tle innych zielonych jest sposób przeprowadzenia dezaktywacji enzymów utleniających. Te pozornie trudne słowa oznaczają po prostu podgrzanie liści po to by nie straciły zielonego koloru. Obecnie lwią część herbaty podgrzewa się przemysłowo za pomocą maszyn. Tradycyjnie w Chinach podczas ręcznej obróbki, liście praży się na suchych wokach. W Japonii przyjął się raczej sposób mokry polegający na użyciu pary wodnej. Ostatecznie herbata zielona formowana jest poprzez wzdłużne skręcanie w igiełki. W ten sposób powstaje większość herbaty w kraju, a nasze dzisiejsze bohaterki mają zaledwie kilkuprocentowy udział w rynku.
Tamaryokucha to herbata, która nie przechodzi ostatniego rolowania dzięki czemu jej liście mają kształt przywodzący na myśl przecinki lub elementy dawnego zdobnictwa japońskiego. Taka postać okazała się łatwiejsza przy handlu z krajami, które przywykły do chińskiego wyglądu liści. Sama nazwa tamaryokucha podobno powstała w latach trzydziestych ubiegłego stulecia na drodze konkursu. Inną jej nazwą jest guricha. Tamaryokucha może przechodzić typową dla Japonii obróbkę parą wodną i różnić się od najpopularniejszej senchy jedynie wyglądem liści, lecz na wyspie Kiusiu popularną metodą dezaktywacji enzymów jest prażenie w chińskim stylu i taką wersję tej herbaty również możemy znaleźć. Obrabiana na sucho tamaryokucha nazywana jest kamairi tamaryokucha, a czasem po prostu kamairicha. W ten sposób docieramy do drugiej herbaty wywodzącej się z wyspy Kiusiu.
Kamairicha to herbata przechodząca suchy proces dezaktywacji enzymów na modłę chińską. Można to wytłumaczyć bliskimi kontaktami z Chinami prefektur południowej wyspy. Liście herbaty podrzuca się gołymi rękoma na rozgrzanym do trzystu stopni Celsjusza woku, który w zależności od stylu może być pochylony. Następnie herbata nie jest formowana w typowe igiełki lecz zachowuje chiński wygląd. Oczywiście istnieje także igiełkowa forma lecz nie jest czymś tradycyjnym.
Jak łatwo zauważyć wyspa Kiusiu ma swoją własną, herbacianą wizytówkę w postaci tych dwóch herbat, które w dodatku mogą się wydać dość podobne. Co do smaku zauważyć trzeba, że tamaryokucha nie odbiega zbytnio od innych zielonych herbat, za to kamairicha różni się już bardziej od japońskiego kanonu. Można by się nawet dać nabrać, że ma się do czynienia z herbatą chińską.
Komu warto polecić kamairichę i tamaryokuchę? Przede wszystkim koneserom japońskich herbat. Kamairichę w szczególności tym, którzy nie mogą się zdecydować między Japonią, a Chinami. Ta herbata na swój sposób łączy oba te style. Z pewnością będzie to dobry wybór dla osób, które nie do końca cenią sobie trawiasty charakter japońkich herbat.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady
Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]
sty
Assam, region w Indiach
Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]
Rooibos tea: teina, historia
Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony,[...]
maj
Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie
Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]
sie
Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie
Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]
sie
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie
Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]
1 Comments
sty
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz