Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy), północnego Wietnamu, północnych Indii i Kambodży. Prawdopodobnie dziko występowała też w Laosie i północnej Tajlandii. Z uwagi na to, że to Chińczycy rozwinęli kulturę herbaty, za jej kolebkę uważa się południowe Chiny.
Jeśli pod tym kątem spojrzymy na sprawę to można powiedzieć, że herbata pochodzi z Chin, ponieważ zwyczaj jej picia, uprawiania i przetwarzania wywodzi się właśnie z tego kraju. Według legendy herbata znana jest w Chinach już od niemal pięciu tysięcy lat. Dowody na jej użycie i uprawę sięgają II wieku przed naszą erą kiedy to pochowano cesarza Jing, w którego grobowcu znaleziono herbaciane liście mające służyć zmarłemu w zaświatach. W kolejnym wieku natomiast uprawiać zaczęto herbatę w Syczuanie. Ogrody te uchodzą za najstarsze na świecie. Do tej pory roślinę tę zbierano z dzikich stanowisk.
Obecnie, herbatę produkuje się na całym świecie, lecz większość tej, którą spotykamy na sklepowych półkach pochodzi od czterech największych producentów. Są to Chiny, Indie, Sri Lanka i Kenia. Warto tu także wspomnieć o Japonii, która może nie jest największym producentem lecz jej herbata jest znana i obecna w większość sklepów z herbatą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Cybuch do fajki wodnej
Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]
mar
Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?
Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]
sie
Historia herbaty w Indiach
Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]
paź
Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach
Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]
maj
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kwi
Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea
Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]
mar
Najnowsze badania dotyczące herbaty
Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]
wrz