Rooibos
Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza czerwony krzak. Roślina ceniona przez ludy afrykańskie od dawna występuje dziko w Republice Południowej Afryki, gdzie obecnie, w okolicy Kapsztadu jest dziś uprawiana. Do Europy rooibos trafia dopiero w XX w za sprawą rosyjskiego pochodzenia kupca o nazwisku Benjamin Ginsberg wywodzącego się z rodziny handlującą herbatą. Dostrzegł on potencjał ekonomiczny rooibosa i możliwości sprzedaży w Europie i dzięki temu w 1904 roku roślina ta pojawiła się na europejskim rynku. Po roku 1930 gdy przeprowadzono szereg badań zauważono jego zdrowotne działanie. Rooibos stał się popularny co pociągnęło rozrost plantacji tej rośliny w RPA. Wkrótce jednak okazało się, że podaż przewyższa popyt i plantacje zaczęły jedna po drugiej bankrutować. Powstało w efekcie stowarzyszenie plantatorów rooibosa w Republice Południowej Afryki stojące na straży interesów plantatorów oraz dbające o odpowiednią jakość eksportowanego towaru.
Zbiory rooibosa, odbywają się w środku lata czyli około stycznia. Następnie jest cięty na niewielkie fragmenty o długości 1-3 mm. Tutaj po wysuszeniu kończy się proces produkcji rooibosa zielonego. Rooibos czerwony natomiast jest miażdżony walcami i usypywany w kopczyki gdzie zachodzi fermentacja przypominająca fermentację herbaty.
Rooibos zawiera witaminę C i rutynę dzięki czemu poprawia odporność. Zawiera wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera także fluor. Ceniony jest także przez kobiety brzemienne lub karmiące piersią ponieważ łagodzi mdłości towarzyszące często ciąży oraz wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką. Nie zawiera kofeiny ani garbników a co za tym idzie można go bez obaw podawać nawet niemowlętom. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Rooibos parzy się wrzątkiem używając filtrów papierowych lub gęstego sitka, drobne listki rooibosa nastręczają nieco trudności przy oddzielaniu od naparu. Parzenie trwa od 3 do 5 minut przy czym nie są to sztywne ramy. Dłuższe parzenie nie zaszkodzi rooibosowi ponieważ nie przeparza się. Polecany jest także na zimno z dodatkiem owocowego soku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Herbaciarnia Czajownia Wrocław
Herbaciarnia Czajownia Wrocław dane kontaktowe: telefon: 71 727 95 75, adres: Wrocław, ul. Białoskórnicza 7/8/9
Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje
Yerba mate była znana u Indian pod nazwą "ca-a", co w ich języku znaczyło roślinę,[...]
cze
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Zielona herbata matcha z ogórkiem i limonką – przepis
Herbata zielona matcha to bardzo wdzięczny temat do różnych przepisów na mrożoną herbatę. Tym razem[...]
cze
Kim był Jan Szychowski, twórca polskiej yerba mate Amanda?
Jan Juan Szychowski to ważna postać na scenie yerba mate. Jest także bardzo docenianym Polakiem[...]
paź
Herbata i seks. Wpływ herbaty na seks
Ludzka seksualność idzie ściśle w parze z herbatą i to nie tylko dlatego, że świeżo[...]
lip
Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]
kwi