ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbatę należy parzyć czystą wodą, bez cukru czy mleka. Dodatki tego typu źle wpływają na jakość parzenia. Dodatek cukru – na przykład – zmienia gęstość wody sprawiając, że trudniej wsiąka w suche liście herbaciane i wydobywa z nich esencję. Może zatem nieco dziwić pomysł na herbatę parzoną za pomocą soku, ale okazuje się, że rozwiązanie to nie tylko jest możliwe i daje wyraźny i aromatyczny napar, ale również pozwala nam odkryć w herbacie nowe możliwości.

Tego typu napój można potraktować jako rodzinny, świąteczny poncz bezalkoholowy. Można nim także z powodzeniem zastąpić wigilijny kompot.

Przepis na świąteczną herbatę

  • 1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu waniliowego lub cukru waniliowego), 3 goździki, kawałek gałki muszkatołowej (około 1/4), 3 laski cynamonu.
  • Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać łyżkę mocnej, czarnej herbaty i naparzać pod przykryciem 3-5 minut po czym odcedzić.
  • Podawać w szklance z laską cynamonu, kawałkami jabłka (plastrami suchego lub świeżego według gustu). Ozdobić polecamy lizakiem w kształcie laski oraz rodzynkami.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty

Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Herbata na Walentynki: herbata czarna Ceylon Lovers Leap parzenie, historia

Ciekawostką jest fakt, że herbata ta pochodzi z plantacji, którą założył osobiście sam James Taylor[...]

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]

Dobra herbata do kawiarni

Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.