Coraz więcej pojawia się na naszym rynku produktów z herbatą. Można to przypisać wzrastającemu zainteresowaniu Polaków nie tylko tematyką zdrowego życia ale zwłaszcza wysokiej jakości herbatą.
Stosowanie herbaty matcha w różnych produktach spożywczych
Coś, co dla nas jest jeszcze egzotyką, w Japonii stanowi codzienność. Mam tu na myśli dodatek zielonej herbaty matcha do różnych produktów spożywczych. Matcha jako herbata zmielona na proszek nie tylko świetnie nadaje się jako dodatek do ciast, lodów czy kremów ale również do mniej słodkich dań. Wpadł mi oto w ręce zielony makaron z dodatkiem herbaty matcha.
Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony jest świeżymi, chrupiącymi warzywami oraz przygotowanym tradycyjnie, lecz wystudzonym makaronem ryżowym. Składniki można dobrać według własnych preferencji. Do podania konieczny jest sos. Jeśli nie radzimy sobie z pałeczkami można śmiało zajadać je palcami, co nawet w Azji nie jest nietaktem.
Przepis z wykorzystaniem makaronu z matchą:
Potrzebne będą:
- Niewielki ogórek zielony
- Czerwona papryka
- Odpowiednia ilość makaronu z herbatą matcha (w zależności ile zamierzamy wykonać Spring Rollsów, na jedną paczkę papieru ryżowego około 100 g)
- Papier ryżowy (w paczce jest około 10-12 płatków)
- Serek tofu
- Awokado
- Ulubiona sałata (użyłem mieszanki sałatkowej)
- Limonka
- Świeże listki mięty
Sos (może być kupny – słodko kwaśny lub przygotowany samodzielnie według preferencji)
Przygotowanie potrawy jest niezwykle proste. Przede wszystkim należy wszystkie warzywa umyć i pokroić w możliwie cienkie paseczki. Tofu również kroimy w małe słupki. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, zwykle nie wymaga gotowania.
Potrzebna będzie nam patelnia, na którą wlewamy nieco ciepłej wody. Do środka na kilkanaście sekund wkładamy arkusz papieru ryżowego, a gdy na moknie wykładamy na szmatkę. Następnie układamy paprykę, ogórka, awokado, tofu i sałatę na środku, dodajemy listek mięty i całość zawijamy jak krokieta, czyli najpierw składamy brzegi z prawej i z lewej, a potem zawijamy w rulonik. Papier powinien być elastyczny i lepki co pozwala zwinąć ciasne rolki. Gotowe spring rollsy skrapiamy sokiem z limonki i podajemy z sosem zanurzania.
Uważam, że zielony makaron z herbatą jest świetny w tej potrawie. Zdecydowanie dobrze komponuje się na zimno z aromatem warzyw. Na pewno warto zastąpić nim tradycyjny makaron ryżowy.
Jeśli tylko zobaczycie gdzieś te jasno-zielone tasiemki serdecznie polecamy wypróbować je w tym wydaniu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
świetny pomysł! :) robiłem już rolsy i nawet mam ten makaron ale nie wpadłem na pomysł żeby to połączyć ;)