ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiadomo, że każde danie trzeba odpowiednio przyprawić, aby smakowało dobrze. Zapewne macie swoje ulubione mieszanki przypraw pasujące do różnych potraw, jeśli macie czas i zapał robicie je sami, jeśli cenicie sobie wygodę i czas kupujecie gotowe, przeznaczone do konkretnych potraw. Ja dzisiaj mam dla Was idealne rozwiązanie, czyli własny, domowej roboty, młynek do przypraw.

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Czy herbata może być przyprawą do różnych dań?

Niektórzy mogą powiedzieć, że jestem herbacianym wariatem, ponieważ dodawałbym herbatę do wszystkiego. Rzeczywiście tak jest, ale nie w tym rzecz, herbata jest dość zaniedbywanym dodatkiem do potraw, a może podkreślić ich wyjątkowość i ubogacić aromat. Sami zauważycie szybko, że pomysłów na młynki z przyprawami jest właściwie nieograniczona ilość. Każdy może wykazać się kreatywnością i pomysłowością na tym polu.

Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna
Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest dopasować do wielu dań dzięki jej wyraźnemu, wędzonemu aromatowi. Herbata ma żywiczny i dymny zapach połączony z doskonałym smakiem czarnej herbaty chińskiej. Moja kompozycja będzie przeznaczona do łososia, ale potraktujcie to raczej jako inspiracje do tworzenia własnych młynków i własnych kompozycji z różnymi potrawami.

Przepis na przyprawę do ryby

Warto spróbować także innych herbat. Zaczynamy.

Do zrobienia młynka potrzebny jest oczywiście młynek. Można kupić młynki do soli i pieprzu, można także użyć pustego młynka, w którym kupuje się już od razu gotową sól, czy to czystą czy już w mieszance.

Oto moja kompozycja:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki herbaty lapsang souchong
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5 łyżeczek gruboziarnistej soli morskiej

Wszystkie składniki mieszamy i wsypujemy do młynka, no i… używamy. Doskonale pasuje do łososia, parowanego jak i smażonego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba

W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

5 kroków, jak zrobić dobrą kawę w domu

5 kroków do dobrej kawy w domu: Zadbaj o świeże, jasno palone ziarno, W miarę[...]

Jak zrobić shake bananowy z zieloną herbatą, przepis na matcha shake

Jak zrobić pyszny, zdrowy shake bananowy na bazie zielonej sproszkowanej herbaty Matcha? Przepis jest bardzo[...]

Zielona herbata Tamaryokucha japońska organiczna

Tamaryokucha znana jest też pod nazwą Guricha lub Zwinięta skręcona herbata. W nazewnictwie główną rolę[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.