Wielu z nas pamięta z dzieciństwa kogel-mogel, przygotowywany z surowego żółtka ubitego z cukrem. Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie – drugim, zaraz po Brazylii, największym eksporterze kawy. W relacjach turystów odwiedzających ten kraj, bardzo często powtarza się wspomnienie intensywnego słodkiego smaku kawy, spożywanej w wyjątkowej, egzotycznej scenerii. Wietnam to kraj, słynący z upraw robusty, która stanowi większość rocznej produkcji. Kawa jest tutaj bardzo istotną część życia mieszkańców i ekonomii państwa. Ponieważ Wietnamczycy lubują się w kawie o wysokiej intensywności, często doprowadzają ją do przeparzarzenia, stosując zbyt długi czas kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Taki napar charakteryzuje się intensywną goryczą, którą następnie neutralizują dzięki dodaniu dużych ilości słodkiego mleka skondensowanego.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Święta to idealny czas, aby spróbować kawy w bardziej słodkim wydaniu. Jest to zarazem ciekawa forma wykorzystania jajek, które w tym okresie spożywane są pod wieloma postaciami.
Składniki do świątecznej kawy:
- 50g mleczka skondensowanego
- 1 żółtko jajka
- Intensywnie zaparzona kawa
Przepis na kawę z jajkiem:
Przed rozpoczęciem należy zdezynfekować jajko, wkładając je do gorącej wody na ok. 1 minutę. Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i ubij przy pomocy miksera, na jasno żółtą gładką masę. Przygotuj intensywną kawę i przefiltruj, aby pozbyć się fusów. Wlej kawę do przeźroczystego naczynia i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszaj całość.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate barbacua
Yerba Mate: Barbacua. Oznaczenie Yerba Mate określające mate poddaną prażeniu lecz nadal zielona w odróżnieniu[...]
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip
15 książek o herbacie, które warto przeczytać + bonus
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek[...]
mar
Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata
Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]
1 Comments
gru
Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?
Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]
mar
Herbata z Hongkongu
Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port[...]
lut
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty