Czy możliwe jest zaparzenie herbaty bez wody? Odpowiedź wydaje się oczywista. Nie! Tymczasem istnieje herbata parzona mlekiem, bez dodatku wody. Co w tym kontrowersyjnego? Jeśli przyjrzymy się chemizmowi procesu parzenia to od razu z łatwością stwierdzimy, że mleko jako rozpuszczalnik substancji zawartych w liściu herbaty raczej słabo się sprawdza. Z tego samego powodu nie należy dodawać cukru i mleka do wody w czasie parzenia liści herbacianych, a raczej przygotować napar i dopiero po odcedzeniu przyprawić ulubionymi dodatkami. Okazuje się jednak, że parzenie mlekiem, choć nie jest idealnym rozwiązaniem pozwalającym nam cieszyć się pełnią naparu, to jest nie tylko możliwe ale nawet praktykowane tradycyjnie w niektórych regionach świata.
Czym jest Doodh Pati Chai ?
Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja przygotowywania takiego naparu zakorzeniła się mocno w regionie północnych Indii i okolicach. Znana jest także w Nepalu, Pakistanie i Bangladeszu. Nazwa Doodh Pati Chai znaczy mleczna herbata liściasta.
Komu można polecić taki eksperyment?
Każdemu kto chciałby nieco rozpieścić się herbatą, a nie koniecznie delektować się wyszukanym naparem herbacianym. Herbata na mleku jest słodka i pożywna. Pije się ją przyjemnie jak mleczne kakao zarówno dla wieczornego relaksu jak i na dobry początek dnia.
Przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Można przygotować mocny napar za pomocą wody i obficie doprawić tłustym mlekiem i cukrem, można podgotować herbatę w samym mleku. Można zrobić to w dowolny sposób ponieważ, jak to zwykle z regionalnymi specjałami bywa, tyle jest metod parzenia ile osób od pokoleń delektujących się tym naparem czy to w domu czy to u ulicznych sprzedawców. Największym problemem zdaje się tutaj być gotowanie mleka, które grozi kipieniem.
Poza mlekiem ważnym składnikiem Doodh Pati Chai jest cukier i to cukier trzcinowy, z którego słyną Indie. Warto zatem wydobyć nieco więcej melasowego smaku trzciny cukrowej używając dodatku melasy lub ciemnego cukru.
Przedstawiamy zatem prosty przepis, który stworzyliśmy dla Was inspirując się oryginalnymi recepturami z Azji
Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i dodatkowo szklankę mleka skondensowanego, wsypujemy pół łyżki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado oraz łyżkę jasnego cukru trzcinowego, dodajemy także herbatę, łyżkę granulowanej herbaty, najlepiej asamskiej, lub dwie łyżki herbaty o pełnych liściach. Całość doprowadzamy do wrzenia i jeśli nam się uda bez kipienia lekko podgotowujemy lub zdejmujemy z ognia i naparzamy 5 minut. Przecedzamy i pijemy. Smacznego!
Autorem tektu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie
Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]
cze
Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?
Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]
1 Comments
kwi
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
B: Broken, oznaczenie jakości herbaty
B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?
Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]
maj
Yerba mate chimarrao
Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i[...]
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]
lip