ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis na przekąskę, wprost idealną alby zaskoczyć swoich znajomych lub też delektować się nią samemu na wiosenne, coraz dłuższe wieczory. Panie i Panowie, mam zaszczyt przedstawić Yerboladki!

Przygotowanie ich jest proste, choć zabiera trochę czasu, jednak satysfakcja przewyższa cały trud włożony w ich wykonanie. No i oczywiście nie kupicie ich w żadnym sklepie, więc aby ich spróbować trzeba będzie trochę pobrudzić swoje łapki.

Do zrobienia yerboladek potrzebne będą:

  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka stołowa kandyzowanych skórek z pomarańczy lub cytryny
  • pylasta Yerba Mate

Sposób przygotowania czekoladek z Yerba Mate

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli, następnie wrzucamy do niej skórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do momentu, aż masa zacznie z powrotem krzepnąć. W tym czasie przygotowujemy miseczkę z Yerbą: przesiewamy susz przez sitko, aby pozbyć się patyczków i większych listków, aby otrzymać drobny proszek możemy dodatkowo rozetrzeć ją w moździerzu.

Co kilka minut sprawdzamy, czy czekolada zaczyna twardnieć. To jest najtrudniejsza część przepisu: musimy wyczuć moment, w którym czekolada będzie jeszcze plastyczna, ale nie na tyle płynna żeby spływała nam przez palce. Można to rozpoznać mieszając co jakiś czas naszą masę, kiedy zaczną zostawać duże grudki czekolada jest gotowa do uformowania z niej kuleczek o średnicy 2-3 cm.

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Następnie nasze kuleczki, póki są jeszcze trochę lepkie (ogrzane ciepłem naszych dłoni) obtaczamy je w Yerbie. Nie będą wyglądać idealnie, ale nie przejmujemy się tym, gdyż czekolada lubi skrzepnąć znienacka, więc w miarę sprawnie formujemy nasze bryłki z reszty gęstej masy i odkładamy je na bok. Gdy już zakończymy ten etap, możemy wykończyć nasze dzieło i nadać Yerboladkom pożądany kształt poprzez ponowne obtoczenie ich w Yerbie i ponowne „wykulanie” w dłoniach.

Zostawiamy je na chwilę w chłodnym miejscu, aby dobrze stwardniały et volia! Przekąska jest gotowa! Teraz możemy się cieszyć słodkim smakiem białej czekolady, przełamanym kwaskowatymi cytrusami i Yerbową „goryczką”. Polecam je nie tylko fanom Yerba Mate, ale także wszystkim poszukującym nowych smaków!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]

Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?

Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]

Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?

Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]

2 Comments

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Herbata z masłem – właściwości

Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.