Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo się domyśleć do naszego kraju docierają często tylko produkty wielkich firm mających globalny zasięg. Nie znaczy to oczywiście, że mamy ograniczony wybór. Półki sklepowe uginają się od całego wachlarza przeróżnych yerba mate ze wszystkich krajów produkujących ją przemysłowo. Zapewnie każdy wie, że to nie wszystko. Gdyby odwiedzić osobiście kraje Ameryki Południowej, można się przekonać, że istnieje wielu producentów, których yerba pozostaje nieobecna na naszym rynku, ponieważ są zwyczajnie za mali.
Kiedy jednak takie firmy się rozrastają i docierają na coraz to nowe rynki, stoją w obliczu konieczności zmierzenia się z grubymi rybami w branży. Miłośnicy mate zawsze chętnie kosztują nowinek i nie mają problemu z tym, by na chwilę odstawić swoją ulubioną markę i spróbować nowej. Taką przynajmniej mamy nadzieję. Warto dlatego śledzić ofertę różnych sklepów, ponieważ nie jest ona stała i co jakiś czas trafia nam się okazja poszerzyć swe doświadczenia o nową markę. Tak jest i tym razem.
Takimi nowościami są Ruvicha i Puntero. Są to marki obecne na naszym rynku od bardzo niedawna. Wymienia się je razem, ponieważ pochodzą od jednego producenta i są można by powiedzieć siostrami z jednej fabryki.
Unimate powstała w 2002 roku, a w 2016 połączyła się z rodziną Alfaro tworząc markę Ruvicha, która stara się dogonić wielkich producentów z branży.
Obie mate pochodzą z Caazapa w południowo-wschodniej części Paragwaju. Jest to obszar lasu atlantyckiego, czyli unikalnego lasu objętego ochroną rozciągający się od wybrzeży Oceanu Atlantyckiego aż po Paragwaj.
Jakie mate są dostępne?
Jeśli chodzi o Ruviche to dostępne są następujące warianty mate:
- Nativa – czyli mate zwykła. Nie wyróżnia się niczym, regularna yerba na każdą okazję.
- Silvestre – to yerba mate dzika, zbierana w lesie, dzięki czemu zawdzięcza organiczność.
- Rustica – mate tradycyjnie paragwajska, robiona tradycyjnymi metodami.
- Chia – z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej, mięty i boldo.
- Pantanal – ziołowa orzeźwiająca.
- Relajante – relaksująca mieszanka ziół z lipą, anyżem i rumiankiem.
Puntero to yerba mate produkowana w sposób tradycyjny, ma smak typowej paragwajskiej mate, jest mocna, szorstka i pobudzająca, ma też smak tego czego oczekujemy od paragwajskiej mate, czyli dużo dymnego aromatu, lecz z inspirującą kwasowością przywodzącą na myśl niskopalone kawy. W nietypowy sposób jest owocowo kwaśna.
Komu można polecić te marki? Zdecydowanie każdemu miłośnikowi yerba mate, ponieważ ja osobiście jestem bardzo pozytywnie zaskoczony ich smakiem. Obie mają charakter i obie z pewnością znajdą miłośników.
Puntero to coś dla tych, którzy cenią sobie typowe mate paragwajskie. Pijają je mocne i intensywne. Jest to, można powiedzieć, tradycja w nowej odsłonie, bogatsza i ciekawsza. Ruvicha z kolei to marka, która również nie rozczaruje miłośników paragwajskich mate, śmiało mogąc konkurować jakością z największymi i najbardziej znanymi rodzajami. Ma ona jednak kilka wersji, które trafią w gust różnych podniebień. Dla tych, którzy chcieliby mate smakującej tak, jakby pierwsi zbieracze liści obrabiali ją w swych leśnych obozach dobra będzie rustica, zaś dla miłośników złożonych, roślinnych aromatów, dobra będzie native i silvestre.
Odradzić te marki można chyba tylko zatwardziałym przeciwnikom paragwajskiej mate, którzy wierni są smakom charakterystycznym dla Brazylii, ponieważ jest to yerba paragwajska, która zaspokaja wymogi swego gatunku.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Herbata na jesień
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]
sie
Herbata zielona Pi Lo Chun
Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana[...]
lip
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi
Herbata sosnowa – przepis
Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]
sty
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis
Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną, Oxalis Pu-erh Fitness: porównanie, recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną vs Oxalis Pu-erh Fitness. Sprawdziliśmy te dwie herbaty w[...]
mar
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie