ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca się podzwrotnikowym, monsunowym klimatem. Znajdują się tutaj niewysokie góry. Prowincja ta jest ważnym rolniczym obszarem Chin oraz ważnym ośrodkiem słynącym z produkcji herbaty.

Pierwsze uprawy w Anhui datuje się na czasy dynastii Song, czyli nie wcześniej niż X wiek naszej ery. Prawdziwy rozkwit jednak przeżyła później. Sława tego obszaru związana z herbatą jest jednak starsza, bo wiadomo o wywożeniu stąd dzikiej herbaty do innych regionów kraju już w VII wieku.

Najbardziej charakterystyczne dla tej prowincji są słynne góry Huangshan. Pasmo gór żółtych zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Są to niezwykle malownicze góry, słynące z pięknych wschodów słońca oraz morza mgieł, czyli zjawiska zalegania chmur poniżej szczytów tak, że można obserwować je z góry. Zarówno to zjawisko, jak i same góry pojawiają się w chińskiej sztuce od niepamiętnych czasów.

Herbata czarna Keemun Congou
Herbata czarna Keemun Congou

Herbaty pochodzące z Anhui

Prowincja Anhui ważna jest dla każdego miłośnika herbaty, ponieważ pochodzi stąd kilka słynnych herbat goszczących stale na liście wielkich dziesięciu herbat chińskich, czyli swoistym rankingu, który wypunktowuje najsłynniejsze chińskie herbaty. Anhui słynie z takich rarytasów jak Tai ping Hou Kui, Liu An Gua Pian, Huangshan Mao Feng, czy wreszcie czarna herbata Keemun. Wiele z nich tak bardzo doceniono na całym świecie, że nie tylko stały się rozpoznawalne poza Chinami ale również historie ich powstania obrosły legendami. Słynna Huangshan Mao Feng miała powstać za sprawą pięknej dziewczyny, do której zalecało się wielu mężczyzn, lecz ona miała już swojego wybranka. Chłopak był jednak ubogi i nie mógł liczyć na jej rękę, ponieważ ojciec zdecydował się oddać ją pewnemu staremu bogaczowi. Człowiek ten był podły i dowiedziawszy się, że jego narzeczona planuje uciec przed ślubem ze swym wybrankiem kazał ją uwięzić, a jego zabić. Gdy dziewczyna odnalazła ciało ukochanego, zaczęła płakać tak długo i obficie, że zamieniła się w deszczową chmurę, on zaś pod wpływem jej łez zamienił się w herbaciany krzew.

Herbata Tai ping Hou Kui zwana głową małpy – z kolei – wyrosła na grobie króla małp, który umarł z rozpaczy odnalazłszy martwego syna. Przyglądający się temu wieśniak oddał ostatnią posługę małpie i jej synowi, a nagrodzony został przed ducha małpiego króla nowym krzewem herbacianym. Inna wersja nie uśmierca małp, lecz mówi o wycieńczeniu poszukującego syna małpiego króla. Wieśniak zabrał króla do siebie i wyleczył go, a ten obiecał pomóc mu przy zbiorach herbaty. Herbata, którą zbierała małpa okazała się wyjątkowa i nazwaną ją na pamiątkę tego wydarzenia.

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui

Herbata Keemun

Najbardziej światową karierę zrobiła czarna herbata Keemun, która powstała stosunkowo niedawno, ponieważ w XIX wieku. Pewien pochodzący Anhui urzędnik zatrudniony w Fujianie był miłośnikiem herbaty. Kiedy – po kompromitacji – został zwolniony i wrócił do ojczyzny postanowił do końca życia zająć się produkcją herbaty. Spędzając długie lata w Fujian nie tylko obserwował jak produkuje się tam herbatę czarną, lecz także nauczył się wiele o gustach ludzi zachodu i widząc kwitnący handel, postanowił produkować herbatę czarną. W Anhui nie produkowano takiej herbaty, ale on – w brew radom i przestrogom – zaczął produkcję metodami z Fujianu używając szczepów z Anhui. Tak powstała herbata okazała się strzałem w dziesiątkę. Uchodziła i do dziś uchodzi za najlepszą czarną herbatę z Chin. Była ulubioną herbatą Brytyjskiej rodziny królewskiej, zdobyła odznaczenia na targach we Włoszech i w San Francisco. Stała się najdroższą czarną herbatą sprzedawaną w Ameryce Północnej i do dziś kojarzy się z luksusem i wysoką jakością.

Obecnie w Anhui, słynnej ojczyźnie najlepszych herbat, produkuje się ponad 100 tys. ton suszu rocznie z upraw na powierzchni 170 tys. hektarów w trzech głównych górzystych regionach prowincji: w górach Dabie, Huangshan i Jingting.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk

Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk dane kontaktowe: telefon: 59 842 40 81 wew. 331, adres: Słupsk,[...]

Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł

Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie

Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.