Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą, że Polskie słowo pięć również pochodzi z języka indyjskiego. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach. Były to herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc. Od Hindusów picie ponczu przejęli marynarze, którym do niedawna jeszcze podawano dzienne racje alkoholu. Zastąpienie wina, piwa czy rumu ponczem podniosło nie tylko trzeźwość załogi ponieważ napój ten był słabszy, lecz także odporność marynarzy na szkorbut. Dodatek cytryny dostarczał im codzienną dawkę witaminy C, której brak narażał ludzi morza na częste choroby.
Obecnie poncz może mieć wiele postaci. Znamy go jako alkoholowy napój podawany w dużej wazie. Przygotowany może być na ciepło jak i na zimno, a w jego składzie może znaleźć się praktycznie wszystko. Również alkohol zmienia się w zależnościom przepisu.
Proponujemy zatem na święta poncz bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny. Wrócimy tutaj także w przepisie nieco do źródeł oryginalnych ponieważ niewiele osób dzisiaj pamięta, że oryginalnie w ponczu znaleźć powinna się herbata.
Przygotowanie świątecznego ponczu:
- Czarna herbata o mocnym naparze – około 2 szklanki
- Korzenne dodatki (ilość i kompozycja według uznania): gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, laska wanilii, anyż, ziele angielskie
- Sok jabłkowy – 1 szklanka
- Sok żurawinowy – 1 szklanka
- Pomarańcza 1/2
- Cytryna 1/2
- Jabłko 1/2
- Woda – 2 szklanki
- Miód – około 2 łyżki
Na początek zagotowujemy wodę i dodajemy według uznania przyprawy, warto je pokruszyć nieco w moździerzu, a wanilię rozkroić. Całość gotujemy około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolewamy do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Pamiętać należy by wcześniej je dokładnie umyć i wyparzyć skórki. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy miód.
W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był gotowy, a jeśli ktoś nie lubi ponczu bezalkoholowego można śmiało zastąpić owocowe soki winem lub rumem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty
Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]
lut
Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]
paź
Sztuka herbaciana a filozofia
Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]
kwi
Herbata relaksująca i odprężająca
Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]
lis
Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady
Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]
sty
Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]
gru
Herbata zielona Bancha
Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]
maj
Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press
Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]
cze