ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą, że Polskie słowo pięć również pochodzi z języka indyjskiego. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach. Były to herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc. Od Hindusów picie ponczu przejęli marynarze, którym do niedawna jeszcze podawano dzienne racje alkoholu. Zastąpienie wina, piwa czy rumu ponczem podniosło nie tylko trzeźwość załogi ponieważ napój ten był słabszy, lecz także odporność marynarzy na szkorbut. Dodatek cytryny dostarczał im codzienną dawkę witaminy C, której brak narażał ludzi morza na częste choroby.

Obecnie poncz może mieć wiele postaci. Znamy go jako alkoholowy napój podawany w dużej wazie. Przygotowany może być na ciepło jak i na zimno, a w jego składzie może znaleźć się praktycznie wszystko. Również alkohol zmienia się w zależnościom przepisu.

Proponujemy zatem na święta poncz bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny. Wrócimy tutaj także w przepisie nieco do źródeł oryginalnych ponieważ niewiele osób dzisiaj pamięta, że oryginalnie w ponczu znaleźć powinna się herbata.

Przygotowanie świątecznego ponczu:

  • Czarna herbata o mocnym naparze – około 2 szklanki
  • Korzenne dodatki (ilość i kompozycja według uznania): gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, laska wanilii, anyż, ziele angielskie
  • Sok jabłkowy – 1 szklanka
  • Sok żurawinowy – 1 szklanka
  • Pomarańcza 1/2
  • Cytryna 1/2
  • Jabłko 1/2
  • Woda – 2 szklanki
  • Miód – około 2 łyżki

Na początek zagotowujemy wodę i dodajemy według uznania przyprawy, warto je pokruszyć nieco w moździerzu, a wanilię rozkroić. Całość gotujemy około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolewamy do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Pamiętać należy by wcześniej je dokładnie umyć i wyparzyć skórki. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy miód.

W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był gotowy, a jeśli ktoś nie lubi ponczu bezalkoholowego można śmiało zastąpić owocowe soki winem lub rumem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)

Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]

Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam

Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014

Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]

Herbata po rosyjsku

Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]

2 Comments

Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]

Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis

Sezon grillowy otwarty! Oto najlepszy przepis na burgery z soczewicy z Yerba mate. Przygotowanie wegetariańskich[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.