Herbata w Hongkongu
Ciekawym miejsce jest Hongkong, który swą herbacianą kulturą nie przypomina Chin. Był to przez wiele lat najważniejszy ośrodek handlu i pomost kulturowy między Azją a Europą. Jest tak również i dzisiaj i odbija się to w miejscowej herbacie. W Hongkongu pija się herbatę czarną, bardzo mocną, przygotowaną w specjalnym filtrze, którzy przypomina skarpetę. Stąd bierze się nazwa herbaty. Po zaparzeniu mocnej esencji dodaje się tłustego i słodkiego mleka. Czasem nawet zwiększa się tłustość mleka dodając do niego nieco oliwy sojowej.
Herbata w Japonii
Bardziej znana jest na świecie japońska ceremonia herbaciana. Japonia mylnie uważana jest za kolebkę herbaty, ponieważ tam napój ten pojawił się dopiero w VI wieku, a plantacje dopiero w XI. Japonia słynie ze swej herbaty i ceremonii. Jest to herbata nietypowa. Ulubiona przez Japończyków jest herbata zielona, która w dodatku przechodzi obróbkę tak, by wydobyć z liści najwięcej aminokwasów odpowiedzialnych za smak umami, czyli piąty smak stanowiący według Azjatów istotę wszystkich smaków. Herbata japońska ma zatem nieco glonowaty i trawiasty smak, który nie każdemu się podoba.

Natomiast jest japońska ceremonia herbaciana, która nie tylko jest pięknym przeżyciem, ale przede wszystkim duchowym i filozoficznym celebrowaniem chwili. Wszystko w czasie ceremonii jest przewidziane i nieprzypadkowe, ma na celu wprowadzić uczestników w stan zachwytu chwilą poprzez celebrowanie rzeczy codziennej jaką jest herbata. Używa się tutaj sproszkowanej zielonej herbaty zwanej matcha. Aby dało się ją wypić nie przygotowuje się zwykłego naparu, lecz za pomocą szeregu akcesoriów ubija się ją w ciepłej wodzie w specjalnej czarce przy użyciu bambusowego pędzla.

Herbata w Tybecie
Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i parzenia. Przede wszystkim Tybetańczycy uczynili z niej swój narodowy napój przygotowując herbatę z solą i masłem jaka. Smak ten jest dość nieoczywisty i trudny dla Europejczyków.
Z powodu nieodpowiedniego klimatu do uprawy herbaty, Tybetańczycy musieli handlować herbatą z Chińczykami, by zaspokoić swoje potrzeby. Powstał wtedy szlach herbaciano-konny, którym do Tybetu wysyłano herbatę zaś z powrotem wędrowały, cenne dla chińskiej armii konie. Przygotowanie herbaty po tybetańsku polega na ubiciu w specjalnym naczyniu podobnym do znanych u nas maselnic, herbaty z masłem jaka oraz solą. Napój jest słony i gęsty o smaku trudnym do zniesienia dla Europejczyków.
Herbata w Mongolii
Nieco podobnie przyrządza się herbatę w Mongolii, gdzie zielona herbata jest gotowana z mlekiem i kaszą, a czasem nawet z mięsnymi pierożkami. To właśnie Mongołowie, zupełnie przypadkiem wpłynęli na dzisiejsze oblicze herbaty na świecie. To oni podbijając Chiny wprowadzili tam ten zwyczaj. To właśnie pod rządami mongolskiej dynastii zastali Chiny pierwsi Europejczycy i uznali, że herbatę należy pić z mlekiem.
Mongolska herbata podobnie jak w Tybecie, czasem zastępuje posiłek, dlatego powinna być tłusta i kaloryczna. Koczownicze ludy Mongolii nie wypraktykowały sobie jednolitego przepisu na swoją herbatę, używając często jako składników wszystkiego, co akurat jest pod ręką i nadaje się do wzbogacenia herbacianej zupy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Czy powinno się pić herbatę rano?
Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie[...]
lut
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip
Zdrowa yerba mate niedymiona
Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]
lis
Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji
Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]
sie
Latte art – wzory krok po kroku: rozeta
Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Najstarsze herbaciane drzewo świata
Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]
sie
Herbaciane kosmetyki. Kosmetyki z herbatą: część 2
Wiadomo, że herbata jest zdrowa, poprawia nam samopoczucie oraz chroni przed starzeniem. Dlaczego więc nie[...]
sty
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]
lip