ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w Korei. Widać tutaj wpływy: na Tajwanie bardziej chińskie, w Korei japońskie. Tajwan słynie z herbat oolong, które tak bardzo upodobali sobie Chińczycy i których używali do swojej ceremonii herbacianej. Również Tajwańska ceremonia bardzo przypomina chińskie Gong Fu Cha. Gdy w tak zwanych Chinach kontynentalnych rozszalała się rewolucja kulturowa, wiele przejawów dawnych tradycji i sztuki zostało zniszczonych. Tajwan był miejscem gdzie rewolucja nie dotarła i to tutaj mistrzowie herbaciani poczuli się w obowiązku ratować pamięć chińskiej ceremonii zachowując ją, praktykując i rozwijając tak, że z czasem zaistniały pewne różnice i tym samym wyodrębniła się ceremonia tajwańska.

Korea

Jeśli zaś chodzi o Koreę to znajdziemy tutaj mieszankę zarówno chińskiej kultury herbacianej objawiającej się produkcją herbaty z chińskich krzewów i używania do ceremonii zestawu nieco podobnego do chińskiego, pojawia się tutaj jednak czajniczek typowy dla ceramiki w Japonii, herbata co prawda jest liściasta, a nie mielona na proszek jak w Japonii, lecz sama ceremonia ma sporo z Cha Do.

Popularna w Azji jest także herbata ciągnięta, czyli przelewana z wysoka lub w trakcie różnych akrobacji i tanecznych piruetów. Mocna czarna herbata z dodatkiem skondensowanego mleka i lodu oraz różnych regionalnych dodatków popularna jest z Malezji i w Tajlandii. Tutaj kuglarskie sztuczki z herbatą miały zachęcić klientów do podejścia do straganu i zakupu, dziś jest to wabik na turystów z zachodu.

Tajlandia

Z Tajlandii pochodzi także zyskujące ostatnio popularność buble tea. Czyli w oryginale herbata czarna z mlekiem i ugotowanymi kulkami tapioki, a dziś w wielu wersjach już herbata w praktycznie każdym kolorze i z wszelkimi dodatkami smakowymi.

Tapioka kulki do bubble tea 150g
Tapioka kulki do bubble tea 150g

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Gaiwan – jak parzyć herbatę w stylu gongfu i co warto wiedzieć

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie[...]

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]

Benifuki. Czarna herbata z Japonii

Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się[...]

Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek

Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]

1 Comments

Czym jest mate green? Yerba mate na europejski rynek

Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Test wiedzy o herbacie. Quiz o herbacie

Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań,[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.