Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?
Sprawdziliśmy, czy rzeczywiście można spokojnie parzyć zieloną herbatę gunpowder po upływie 12 godzin. Jak zmienia się smak herbaty, kiedy liście czekają na następne parzenie kilka godzin? I porównaliśmy smak, kolor i zapach ze świeżym drugim parzeniem.
Jakie są efekty naszych eksperymentów?
- Na pierwszy rzut oka widać różnicę w barwie naparu: świeże drugie parzenie ma jasny, klarowny kolor – podobnie jak stojąca kilka godzin zielona herbata zaparzona w kubku staje się ciemniejsza,
- zarówno liście, które czekały na kolejne parzenie w lodówce jak i w temperaturze pokojowej, dają napar o ciemnej barwie.
- Zaparzone liście herbaty z lodówki mają dodatkową warzywną nutę – wyczuć można kalarepę,
- natomiast liście, które były przechowywanie w temperaturze pokojowej dają herbatę o smaku zbliżonym do odgrzewanej herbaty na gazie czy w mikrofalówce.
- Z naszego testu jasno wynika, że nie warto zbyt długo przechowywać liści herbaty do kolejnych parzeń. Jeżeli nie macie ochoty na tak dużo naparu za jednym razem, lepiej użyć nieco mniej liści i za każdym razem wykonywać świeże parzenia, które gwarantują najlepszy smak zielonej herbaty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?
Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]
kwi
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz
Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki
Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]
1 Comments
sie
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]
mar
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Gotowanie herbaty
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]
lip