Badań dotyczących prozdrowotnych właściwości herbaty jest bez liku. Co rusz pojawiają się nowe artykuły naukowe, które szybko zyskują popularność. Podobnie jest z niedawnymi badaniami przeprowadzonymi na grupie ponavd 100 tysięcy Chińczyków z piętnastu prowincji, którzy byli poddani badaniu trwającemu siedem lat. Stwierdzono u nich zmniejszone o 1/5 prawdopodobieństwo wystąpienia udarów mózgu i chorób serca. Określono również, że zmniejszyła się śmiertelność w badanej grupie. Wyliczono ostatecznie, że picie herbaty conajmniej trzy razy w tygodniu wydłuża życie o 15 miesięcy.
Jakie działanie na organizm mają związki aktywne zawarte w herbacie
- Zwraca się tutaj uwagę na fakt, że niezbędna jest regularność, ponieważ aktywne w herbacie substancje czyli polifenole, nie mogą być gromadzone w naszym ciele.
- To dzięki przeciwutleniaczom zmniejsza się nasz stres oksydacyjny, czyli wysoki poziom wolnych rodników, wynikających z niezdrowego trybu życia i jego warunków. Wolniej starzeje się nasze ciało i zwiększa się jego odporność.
- Dzięki wpływowi na poziom cholesterolu oraz masę ciała, herbata może zapobiegać wielu schorzeniom z jakimi borykamy się w dzisiejszych czasach. Między innymi z cukrzycą czy chorobami układu krążenia. Nie bez znaczenia jest tutaj zdolność herbaty do obniżania ciśnienia.
- Redukcja wagi również przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia, a warto pamiętać, że regularne picie zielonej herbaty może zwiększyć nawet o kilkanaście procent poziom spalanych kalorii.
- Herbata odpręża i poprawia jakość snu. Niweluje stres, który ma także negatywny wpływ na nasze zdrowie.
- Regularnie pita herbata może chronić nas przed chorobami nowotworowymi, a nawet je leczyć, chociaż na tym polu prowadzi się dopiero badania. Jednak pierwsze przesłanki są dość obiecujące.
- Kolejne prozdrowotne efekty jakie zawdzięczamy herbacie to poprawa kondycji i pracy naszego mózgu. Możemy także za pomocą codziennej herbaty zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzheimera.
Nawiązując do wspomnianych już badań, warto przytoczyć także nieco starsze, bo z 2006 roku przeprowadzone w Japonii. Były one bardzo podobne do tych Chińskich. Tutaj badano 40 tysięcy Japończyków w okresie jedenastu lat. Oni, w odróżnieniu od chińskiej grupy badawczej pijali herbatę nie trzy razy w tygodniu, lecz codziennie w ilości pięciu filiżanek, czyli około dwóch sporych kubków. Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś udary mózgu dotyczyły nawet 42% mniej osób. W chińskiej kulturze herbata od dawna uchodzi za eliksir nieśmiertelności. Okazuje się, że nauka, z każdym kolejnym badaniem zdaje się to potwierdzać.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality: The China-PAR project – Xinyan Wang, Fangchao Liu, Jianxin Li, Xueli Yang, Jichun Chen, Jie Cao, Xigui Wu, Xiangfeng Lu, Jianfeng Huang, Ying Li, Liancheng Zhao, Chong Shen, Dongsheng Hu, Ling Yu, Xiaoqing Liu, Xianping Wu, Shouling Wu, Dongfeng Gu; Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study – Shinichi Kuriyama, Taichi Shimazu, Kaori Ohmori, Nobutaka Kikuchi, Naoki Nakaya, Yoshikazu Nishino, Yoshitaka Tsubono, Ichiro Tsuji; Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans – Abdul G Dulloo, Claudette Duret, Dorothée Rohrer, Lucien Girardier, Nouri Mensi, Marc Fathi, Philippe Chantre, Jacques Vandermander; Cancer-Preventive Effects of Drinking Green Tea among a Japanese Population – Kazue Imai Litt.D., Kenji Suga, Kei Nakachi Ph.D.; Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases Orly Weinreb, Silvia Mandel, Tamar Amit, Moussa B H Youdim; The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults – Hiroyasu Iso, Chigusa Date, Kenji Wakai, Mitsuru Fukui, Akiko Tamakoshi, JACC Study Group
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]
mar
Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?
Do przygotowania zielonych czekoladek z herbatą Matcha potrzebujemy: herbaty zielonej Matcha, dwie tabliczki białej czekolady[...]
kwi
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie
Herbata w Hiszpanii
Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]
mar
Yerba mate de leche
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]
Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie
Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]
paź
Zielona herbata w ciąży
Z określeniem co można spożywać, a czego nie w czasie ciąży jest zwykle nieco kłopotu,[...]
paź
Herbata Zielona Feel Green o smaku grejpfrutowym (Posti, Biedronka), opinie
Feel Green kosztuje niespełna 2zł za 70 g, dlatego od samego początku nie spodziewałem się[...]
sie