ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Legenda o mlecznym oolongu

Dawno temu na niebie widoczna była kometa. Ognista kula z długim ogonem co noc kontynuowała swą wędrówke wśród gwiazd. Obserwował ją księżyc, aż w końcu pochochał ją miłością nagłą i mocną. Co noc zalecał się do komety i nawet gdy ta minęła go wciąż łudził się nadzieją, że to gra zakochanych. Dopiero gdy kometa odleciała znikając zupełnie z nocnego nieba, księżyc przestał się oszukiwać. Ogarnął go wielki żal i smutek porzuconego kochanka. Zebrał w sobie wszystkie te smutne uczucia i uwolnił w wielkim, długim westchnieniu, które chłodem owiało Ziemię. Tak się stąło, że chłodny podmuch smutku przemknął także przez pola herbaciane. Gdy zbieraczy przybyli rankiem zrywać herbatę okazało się, że ta zyskało nowy ciekawy aromat. Był to aromat mleka albowiem w Chinach jednym z atrybutów księżyca jest właśnie mleko.

Tak legenda przedstawia powstanie tej nietypowej herbaty jaką jest mleczny oolong. Rzeczywistość jest jednak nieco inna. Przede wszystkim herbata ta prawdopodobnie wywodzi się z Tajwanu, oryginalnie na jej mleczny aromat wpływ ma odpowiedni, dość chłodny klimat uprawy oraz szczególny szczep krzewu herbacianego cechujący się taką właśnie nutą aromatyczną.

Mleczny oolong

Dziś jednak najczęściej spotkać można herbatę aromatyzowaną, ponieważ jak łatwo się domyślić produkcja tej oryginalnej jest mocno ograniczona. Sam mleczny oolong czyli Nai Xiang jest herbatą nisko oksydowaną. Nawet jak na oolonga, który to jest herbatą oksydowaną od kilkunastu do nawet 80%, mleczny oolong umiejscawia się bliżej dolnej granicy. Dzięki czemu sama herbata ma aromaty kwiatowe i kwiatowo-owocowe.

Herbata oolong Mleczny Oolong Milk Oolong
Herbata oolong Mleczny Oolong Milk Oolong

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem?

Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego się mleka. Po uformowaniu i wysuszeniu aromat pozostaje, a liście oddają go w naparze. Odróżnienie zatem mlecznego szczepu oolonga od oolonga aromatyzowanego nie jest wcale trudne. Prawdziwy mleczny oolong nie jest tak intensywnie mleczny jak można by się spodziewać, jego aromat jednak trudniej zanika z kolejnymi parzeniami i nie tłumi kwiatowych nut herbaty. Aromatyzowany zaś pachnie bardzo intensywnie acz krótko. Sam zaś aromat mleka przywodzi na myśl serwatkę, lub nawet charakterystyczny aromat śmietanki w proszku używanej do zabielania kawy.

Zaparzanie mlecznego oolonga nie jest skomplikowane i nie odbiega od metod zaparzania innych herbat tego typu. Używamy wody w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza i parzymy około 1-3 minut w zależności od metody. Pełnię smaku powinniśmy uzyskać przy drugim parzeniu.

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?
Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Właściwości zdrowotne herbaty oolong

Jeśli chodzi zaś o właściwości zdrowotne tej herbaty to również nie zaskoczy nas ona niczym nowym na tle innych oolongów. Jest to herbata na wpół drogi między zieloną i czarną, choć bliżej jej do zielonych. Ma sporo przeciwutleniaczy, pobudza, poprawia trawienie i dostarcza sporo cennych substancji. Obniża także cholesterol i podnosi odporność.

Ważna sprawa, na którą warto zwrócić jeszcze uwagę to kwestia nietolerancji laktozy. Zauważmy, że jeżeli nietolerancja jest silna, a herbata aromatyzowana to wtedy można spodziewać się reakcji organizmu. Jest to ciekawa sytuacja ponieważ napar jest klarowyny i czysty, w niczym nie przypomina bawarki.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

F: Flowery, oznaczenie jakości herbaty

F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z[...]

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie

„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]

Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo

W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]

Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność

Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]

Miód – substytut cukru

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]

London Fog, przepis na herbatę London Fog

Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]

1 Comments

Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu

Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.