ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenie gatunków herbat

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat.

Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy.

GT

Golden Tips

Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling.

SFTGFOP 1

 

Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbaty najwyższej jakości o równomiernych liściach, specjalnie selekcjonowane i z wielką starannością przetworzone.  Produkowane głównie w Darjeelingu i do niedawna w Assamie..

FTGFOP

Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

TGFOP 1

 

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbata zawierająca dużą ilość złotych tipsów. Jest to najwyższa klasa jakości herbaty. Główne uprawy W Darjeelingu i na Assamie.

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

GFOP 1

Golden Flowery Orange Pekoe 1.

Najczęściej używane określenie dla wysokiej jakości herbat z Kenii zawierających dużo złocistych tipsów. Na plantacjach w Indiach (Assam, Darjeeling) rzadko używana.

FOP

Flowery Orange Pekoe

Herbata sporządzona z pierwszego listka, pędu oraz pączka. Listki są młode i delikatne, zawiera złote tipsy oraz cześć długich liści z otworkami częściowo zdrewniałe. Jest to druga klasa jakości herbaty dla herbat z Assam, Dooars i z Bangladeszu.

FOP 1

Flowery Orange Pekoe 1.

OP Sup.

Orange Pekoe Superior.

Oznaczenie używane dla herbat wysokiej jakości o małych listkach wyłącznie z plantacji indonezyjskich (Jawa, Sumatra).

OP

Orange Pekoe.

Herbata należąca do podstawowej produkcji z Cejlonu i Jawy. Sporządzona z drugiego listka na pędzie. Liście są długie i sztywne mają niewiele otworów (perforacji). Raczej nie zawierają tipsów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]

Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie

Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.

Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha

Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]

Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste

Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]

Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie

Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.