Oznaczenia dotyczące herbat łamanych
TGFBOP 1 |
Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. |
Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana. |
||
GFBOP 1 |
Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. |
Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką ilością złotych wierzchołków. |
||
GBOP |
Golden Broken Orange Pekoe 1. |
Jest to druga klasa jakości herbaty z upraw w Assam i Kenii o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków. |
||
FBOP |
Flowery Broken Orange Pekoe 1. |
Bardzo powszechna klasa jakości herbaty używana na plantacjach w Assamie, Cejlonie, Indonezji, Chinach, Bangladeszu oraz w Ameryce Południowej. Zawiera długie liście oraz najmłodsze pędy. Łamana raczej grubo. Na plantacjach południowych Indii oznaczeniem tym określa się często Pekoe. |
||
BOP |
Broken Orange Pekoe. |
Popularna herbata dająca mocny, ciemny napar o mocnym aromacie. Jest to jedna z głównych gałęzi produkcji z upraw na Cejlonie oraz w południowych Indiach i Chinach. Oznaczenie stosowane w Cejlonie zarówno do określenia upraw nizinnych jak i wyżynnych choć w uprawach z wyżyn pojawiają się w niej również złote tipsy. Uważana jest powszechnie za lepszą i często określana jest klasą „1”. Klasa „2” cechuje głównie herbaty z Indonezji i Cejlonu. Jest to herbata niższej jakości mająca w składzie zdrewniałe części oraz więcej perforacji (otworków). |
||
BOP 1 |
Broken Orange Pekoe 1. |
|||
BOP 2 |
Broken Orange Pekoe 2. |
|||
BP 1 |
Broken Pekoe 1. |
Określenia stosowane głównie do herbat z plantacji w Ingonezji, Cejlonie, południowych Indiach, Kenii i Tanzanii. Liście tych herbat są mocno zwinięte i częściowo zdrewniałe. |
||
BPS
|
Broken Pekoe Souchong |
Herbata zawierająca liście grube oraz podłużnie zwinięte typowe dla klasy souchong. Liście są dość nieregularnej wielkości. |
||
BT |
Broken Tea. |
Grube mięsiste liści niskiej jakości równomiernie pocięte. Herbata pochodzi głównie z upraw na Sumatrze i z południowych Indii oraz z Ceylonu. Charakterystyczna dla tej klasy cecha to duża objętość liści. |
||
BOP Grob. |
Broken Orange Pekoe Grob. |
Herbata stanowiąca główną produkcję na Cejlonie i w południowych Indiach. Częściowo także w Kenii. W Indonezji funkcjonuje oznaczenie BOP Grob. W Tanzani BP. Są to w głównej mierze grube i mięsiste liście równo krojone. Na Cejlonie produkuje się ją także w wersji granulowanej. |
||
P |
Pekoe |
|||
FP |
Flowery Pekoe. |
|||
BP |
Broken Pekoe |
|||
BPS |
Broken Pekoe Souchong. |
Produkowana głównie na Assamie i w Darjeelingu herbata typu souchong o dużych i grubych liściach. |
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw
Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]
paź
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa
Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]
wrz
Latte art – wzory krok po kroku: rozeta
Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]
paź