Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach. Tradycyjna herbata tajska powinna być przygotowana na bazie herbaty czarnej ceylońskiej lub niskiej jakości miejscowej. Często dodaje się do niej różne korzenne przyprawy oraz wody kwiatowe. Są to jednak składniki opcjonalne. Nieodzownym składnikiem jest skondensowane mleko.
Akrobacje podczas przygotowania herbaty
Herbatę dosładza się cukrem i czasem zagęszcza mlekiem kokosowym. Sprzedawcy tego przysmaku robią na ulicach furorę, prezentując swe kuglarskie sztuczki w czasie przygotowywania herbaty. Zaparzona herbata jest gorąca, dobrze w niej rozpuszczają się wszystkie dodatki, następnie powinna być wlana do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Aby odpowiednio wymieszać i nieco schłodzić napój sprzedawcy przelewają go z kubka do kubka kręcąc się i tańcząc. Wykonują w czasie tego różne pozy, czasem dość akrobatyczne. Z popularniejszych figur jest przelewanie napoju z dużej wysokości oraz przelewanie w trakcie wykonywania piruetu. Im większa wprawa i bardziej wyszukane tańce tym więcej klientów zamawia herbatę. Dobrze wymieszany napój wlewa się do kubka i czasem ozdabia u góry mlekiem kokosowym.
Składniki do przygotowania tajskiej herbaty:
- 1,5 łyżki czarnej herbaty ceylon,
- 0,5 l wrzątku,
- 100 ml mleka skondensowanego,
- 1 łyżka cukru,
- gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
- 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego.
Przygotowanie tajskiej herbaty
Herbatę zaparzyć wraz z anyżem, warto wydłużyć czas parzenia by zaparzyła się mocniej. Napar przecedzić do metalowego garnuszka, dodać mleko i cukier. Przygotować drugi taki sam garnuszek i przelewać wielokrotnie napar z jednego do drugiego, można nalewać z większej wysokości. Gdy napój dobrze się wymiesza i nieco przestygnie przelać do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na górę położyć łyżkę mleka kokosowego. Pić przez słomkę.
Na Tajlandii uprawia się również herbatę, głównie w północnej części kraju. Bazą upraw są krzewy pochodzące z Tajwanu. Nie jest to czołowy producent na światowym rynku lecz doceniany dzięki dobrej jakości oolongom i zielonej herbacie, często uprawianej w ekologiczny sposób.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie
Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]
sie
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]
cze
80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl
Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]
2 Comments
sty
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
lut