W dzisiejszym świecie co rusz pojawiają się nowe wynalazki, które może nie zawsze są epokowe, ale na pewno ułatwiają codzienne życie. Spójrzmy, co ostatnio pojawiło się nowego w świecie techniki związanego z naszą codzienną herbatą.
Histereza magnetyczna w nowoczesnym czajniku do herbaty i nie tylko
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię elektryczną zarzucają im wielkie marnotrawstwo wynikające z niewłaściwej konstrukcji, która w parze z ludzkim lenistwem powoduje znaczne straty. Okazuje się, że gdy chcemy zaparzyć herbatę trudno jest nam „na oko” wlać do dzbanka tyle wody ile potrzebujemy. Co więcej często jeden kubek to ilość znajdująca się poniżej minimalnego poziomu wody zalecanego do grzania w dzbanku. Wiąże się to z tym, że zawsze grzejemy więcej wody niż potrzebujemy i energia elektryczna marnuje się.
Dwoje projektantów Nils Chudy i Jasmina Grase postanowiło zmierzyć się z tym problemem. Efektem ich pracy jest „czajnik”, który tak naprawdę nie przypomina czajnika. Miito – bo taką nosi nazwę nowy wynalazek – bazuje na indukcyjnym ogrzewaniu wody. Jest to system jaki znamy już coraz powszechniej z codziennego użycia. Problem z nim jednak taki, że aby kuchenka indukcyjna zaczęła grzać na jej płycie musi się znaleźć naczynie metalowe, czyli ferromagnetyk, który pod wpływem szybkozmiennego pola magnetycznego indukuje ciepło. Nowatorski pomysł sprawia, że możemy zagrzać wodę do odpowiedniej temperatury w dowolnym naczyniu z dowolnym płynem. Zagrzejemy więc nie tylko garnek zupy, ale także wodę na herbatę od razu w ulubionym kubku. Nowe rozwiązanie, które odróżnia Miilto od zwykłej płyty indukcyjnej jest specjalna, okrągła płytka umieszczona na pionowym uchwycie, którą zwyczajnie umieszcza się w naczyniu z płynem postawionym na indukcyjnej kuchence. Metalowa płytka pełni funkcję grzałki spoczywając na niebędącym przewodnikiem dnie użytego naczynia, na przykład kubka. Dzięki temu. Zawsze możemy zagrzać tyle wody ile potrzebujemy i do takiej temperatury jaka jest nam potrzebna.
Generator termoelektryczny
Teraz to możliwe dzięki kolejnemu wynalazkowi. Zapewne każdy słyszał o ogniwie fotowoltaicznym, które pozwala zamienić energię słoneczną w elektryczną ale może nie wszyscy spotkali się jeszcze z ogniwem termoelektrycznym. Jest to ogniwo, które działa podobnie lecz na prąd zamienia temperaturę. Dzięki jego zastosowaniu powstał herbaciany czajnik dla podróżników i włóczykijów. BioLite to czajnik przeznaczony do grzania wody, czy to w domu na kuchence gazowej czy to w plenerze na otwartym ogniu, wyjątkową jego cechą jest to, że dzięki wbudowanemu ogniwu termicznemu oraz litowo-jonowej baterii ma możliwość pozyskania bezpośrednio z temperatury ognia prądu do zasilania baterii przenośnych sprzętów. Wyjście USB pozwala nam postawić czajnik z wodą na ognisku w środku głuszy i grzejąc wodę na herbatę jednocześnie naładować baterię w telefonie czy tablecie.
Próżniowa infuzja
Nowoczesne technologie nie dotyczą tylko grzania wody oraz wykorzystania marnującej się przy tym energii. Kolejny wynalazek to coś co zmienia zupełnie dotychczasowe metody parzenia samej herbaty. Projektanci urządzenia o dźwięcznej nazwie BKON uznali, że napar z liści oraz owoców nie musi być przygotowany jedynie za pomocą gorącej wody. Zastosowano tutaj nowatorskie technologię o nazwie Rain co stanowi skrót od reverse atmospheric infusion. Rozwiązanie to dzięki wytworzeniu próżni pozwala w znacznie krótszym czasie wyciągnąć więcej esencji a co za tym idzie aromatu z herbacianych liści. Próżnia wyciąga powietrze zawarte w suchych liściach, a na to miejsce dostaje się gorąca woda co pozwala przeprowadzić znacznie skuteczniejsze parzenie. Również porównanie liści oolonga po jednym cyklu parzenia próżniowego z liśćmi zaparzonymi tradycyjnie nie pozostawia wątpliwości. Dzięki próżni liście są w pełni rozwinięte jak po trzykrotnym parzeniu tradycyjnym. Niestety aparatura BKON jest dość droga i w niewielu miejscach na świecie można napić się herbaty zaparzonej w ten sposób. Wszyscy, którzy próbowali są jednak zgodni, że napar jest intensywniejszy i dużo bardziej aromatyczny.
Będziemy na bieżąco śledzić nowinki techniczne i analizować jak nauka wspiera branżę herbacianą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa
Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]
lut
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Królewskie herbaty
Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]
maj
Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]
maj
Herbata na potencję. Catuaba działanie
Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]
wrz
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore? Oprócz opakowania różni[...]
wrz
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata
Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]
gru