Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata Long Jing (Lung Ching) jest jedną z bardziej znanych chińskich herbat zielonych. Jej nazwa oznacza smoczą studnię. Sama Long Jing wywodzi się z jednej ze wsi o tej samej nazwie, położonej w pięknej okolicy Hangzhou i Jeziora Zachodniego.
Charakterystyczny jest wygląd tej herbaty (listki są spłaszczone), jej smak z wyraźną nutką pieczonych kasztanów oraz to, że podczas parzenia można zaobserwować „smoczy taniec”, czyli ruch pojedynczych listków. Smak herbaty jest bardzo przyjemny i jest to jedna z moich ulubionych herbat, dlatego dzisiaj postanowiłam trochę z nią poeksperymentować.
Składniki do przygotowania herbaty na zimno:
- zielona herbata Longjing w ilości nieco większej niż zwykle, na przykład 2 łyżeczki na kubek
- pół laski cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel Angostury (alkohol)
Oryginalny przepis mówi o zagotowaniu kilku łyżeczek herbaty wraz z laską cynamonu oraz dodaniu kilku kropel Angostury (aromatycznego alkoholu, którego nie posiadam, więc tym razem obyło się bez niego). Nie jestem przekonana co do gotowania zielonej herbaty, więc dodałam laskę cynamonu do parzącej się herbaty. Gdy napar nieco przestygł, dodałam łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko to zostawiłam na jakiś czas w lodówce, żeby się ładnie schłodziło.
Herbata zielona Long Jing jako herbata izotoniczna
Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny (czyli taki, który pomaga nawadniać organizm i wyrównywać poziom elektrolitów) postanowiłam przygotować właśnie na jej bazie. Taki napój bardzo dobrze gasi pragnienie i przyczynia się do prawidłowego nawodnienia, co jest ważne zwłaszcza podczas upałów, wysiłku fizycznego czy zwiększonego obciążenia organizmu. Świetnie nadaje się na letnie wędrówki lub wypady na plażę.
Składniki do przygotowania herbaty izotonicznej:
- zielona herbata Long Jing w ilości 2 łyżeczek na kubek
- 1-2 łyżeczki miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- listek świeżej mięty
Herbatę przygotowujemy jak zwykle (80 stopni, 3-4 minuty). Po zaparzeniu dodajemy miód oraz sok z cytryny, pozostawiamy do wystygnięcia i chłodzimy.
Oba przepisy są bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu, smaczne i orzeźwiające. Herbata Longjing ma smak który według mnie bardzo fajnie uzupełnia się cynamonem, cytryną lub miodem- w sam raz na lato.
Od autorki: Oryginalne przepisy pochodzą z książki „Herbata. Eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia”, jednak zostały przeze mnie zmodyfikowane.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?
Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]
sie
Herbata owocowa Smakołyk
Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]
mar
Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]
gru
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]
kwi