Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu czynników. Ważny jest wybór odpowiedniego ziarna, ale dużo ważniejsze właściwe parametry parzenia, technika przyrządzenia, zastosowanie dobrego młynka i odpowiedniej wody. W tej długiej litanii nie może zabraknąć decyzji dotyczących rodzaju używanego filtra.
Producent Aeropressu proponuje jedynie wersję papierową i właśnie taką wypuszcza na rynek pod swoim brandem, ale wiele firm zewnętrznych podejmuje się wypełnienia tej luki, proponując filtry pasujące do sprzętu amerykańskiej firmy Aerobie, wykonane z innych materiałów. Ponieważ filtr papierowy jest już od dawna dostępny; materiałowe rozwiązania są uciążliwe w użytkowaniu i mogłyby nie współpracować z urządzeniem; filtry z tworzywa są trudne do wykonania, największą grupę stanowią dyski wykonane ze stali (Able, Cafe concetto) lub super cienkiej metalowej siateczki (RGB core).
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Filtr metalowy a papierowy – różnice
Porównując filtry metalowe z papierowymi nie możemy oczekiwać, że sam materiał będzie wpływał na zmianę smaku, ale jego właściwości filtracyjne mogą znacząco ingerować w doświadczenia sensoryczne. Największą wadą filtrów metalowych jest ich niezdolność do wyłapywania niewielkich cząsteczek pyłu. Wpływa to na zwiększenie goryczy w naparze, może także skutkować pojawieniem się „brudnego” smaku i nieprzyjemnych odczuć fizycznych podczas picia kawy. Z drugiej strony wadą filtrów papierowych jest znacznie mniejsze przenikanie tłuszczów kawowych do naparu, co może skutkować spłaszczeniem smaku. Filtracja metalem w przypadku Aeropressu nie stanowi tak dużego wyzwania jak w technikach przelewowych. Wynika to z tego, że powierzchnia płytki filtrującej jest dużo mniejsza, a metoda przyrządzenia powoduje, że drobinki kawy opadające na filtr same stają się pierwszą warstwą filtrującą pył.
Jak wybrać najlepszy filtr do aeropressu?
Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie, który filtr jest tym jedynym właściwym. O ile stosowanie filtrów metalowych o dużych otworach spowoduje uwydatnienie agresywnych nut i goryczy, to te o najmniejszych dziurkach pozwalają na uzyskanie bardzo słodkich naparów z niską kwasowością i wysokim, kremowym body. Z zupełnie innej strony zaprezentowały się kawy przyrządzone z użyciem filtra papierowego – w tych napar był bardziej subtelny o wyrazistej, soczystej kwasowości i mniejszym body. W wyborze właściwego filtra można kierować się profilem smakowym naparu. Zwolennicy owocowości w kawie powinni sięgnąć po filtr papierowy. Dla ceniących sobie cięższe doznania i balans wyborem będą filtry wykonane z metalu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Wszystko o czarnej herbacie, czarna herbata: oznaczenia liści
Najpopularniejsza w Polsce czarna herbata ma bardzo wiele obliczy. Wszyscy ją piją, ale nie zdają[...]
maj
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]
maj
Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy
Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]
2 Comments
mar
3 nietypowe herbaty z dziwnych miejsc
Wiele regionów produkujących herbatę słynie z tej jednej, jedynej kojarzącej się z danym miejscem jak[...]
wrz
Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę
Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]
maj
Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje
Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]
cze
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut